Se schimbă fotbalul: O modificare majoră a fost introdusă oficial

by Genko Genko

Un nou sistem de executare a loviturilor de departajare, asemănător cu tie-break-ul din tenis, va fi testat la Europeanul Under-17, din Croaţia, programat între 3 şi 19 mai.

Cunoscut drept ABBA, noul sistem are scopul de a împiedica echipa care execută a doua de la 11 metri să fie dezavantajată din punct de vedere psihologic. Sistemul a fost analizat în acest an de International Football Association Board (IFAB), care administrează regulile fotbalului.

Din acest motiv a apărut propunerea ca loviturile să imite succesiunea din tie-break-ul de la tenis. Astfel, echipa A bate primul penalty, apoi echipa B execută următoarele două penalty-uri, iar formaţia A continuă tot cu două penalty-uri, până când fiecare echipă execută cinci penalty-uri. Propunerea are ca scop egalizarea şanselor celor două echipe de a câştiga sesiunea de lovituri de departajare.

Actualul sistem de la loviturile de departajare impune ca echipa A şi echipa B să execute câte cinci lovituri din punctul de la 11 m, în mod alternativ, iar, dacă egalitatea persistă, se continuă seriile până la prima ratare.

„Există ipoteza că jucătorul care execută a doua lovitură de departajare din serie are parte de o mare presiune psihică. Când echipa adversă a transformat primul penalty din serie, dacă jucătorul ce execută al doilea penalty din serie ratează, atunci există riscul ca echipa lui să piardă imediat meciul, mai ales începând cu a patra serie de lovituri de departajare”, a explicat UEFA.

Forul european a dezvăluit că sistemul ABBA va fi pus în practică şi la CE feminin Under-17, care începe joi, în Cehia.

IFAB a consultat statisticile care dovedesc că echipa care transformă primul penalty are 60% şanse să câştige la lovituri de departajare.

CITIȚI ȘI...