Proiectul Codului Educaţiei, votat în prima lectură

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind Codul Educației. Pentru noul Cod au votat majoritatea deputaților aflați în sală.

Potrivit proiectului, învăţământul este obligatoriu până la 18 ani, faţă de 16 ani cum este în prezent, iar cadrele didactice vor fi selectate în bază de concurs. O altă noutate e anularea notelor la ciclul primar.

De asemenea, proiectul prevede ca procesul de învăţământ să se desfășoare în limba română sau, în limita posibilităţilor sistemului educaţional, în limbile minorităţilor naţionale sau în una dintre limbile de circulaţie internaţională.

Ministrul Educației, Maia Sandu, a precizat că implementarea Codului Educației va permite organizarea unui sistem de educație care să le formeze elevilor și studenților competențe și care să-i pregătească pentru viață, și nu a unuia care să-i transforme în mașini de reprodus texte publicate în manuale sau culegeri, care învaţă doar pentru note.

Citește și: A fost aprobat noul Cod al Educaţiei; Învățământul va fi obligatoriu până la vârsta de 18 ani

„Codul este o lege care promovează valori morale cum sunt munca, cinstea, corectitudinea, profesionalismul, performanţa, recunoașterea și ierarhizarea corectă a valorilor, și care descurajează frauda, impostura, non-valorile și obținerea de beneficii nemeritate”, a declarat Sandu.

Proiectul noului Cod al Educaţiei i-a nemulţumit însă pe deputaţii comunişti, care au părăsit sala de plen.

Deputaţii din coaliţia de guvernare dau vina pe comuniști, care pe parcursul celor 8 ani de guvernare au luat decizii incorecte privind sistemul educațional. „Situaţia din sistemul educaţional este o consecinţă a deciziilor fostei guvernări comuniste. Noul Cod al Educației merită să se ralieze la valorile și standardele europene, oferind libertate instituțiilor de învățământ”, a spus deputata Ana Guțu.

Pentru realizarea noului cod Educațional, în perioada noiembrie 2013 – iunie 2014 au fost organizate peste 40 de dezbateri publice de către Ministerul Educației la care au participat peste 4500 de cadre didactice, părinți, reprezentanți ai ONG-urilor, ai APL, ai mediului economic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...