„Polul magnetic” al crizei se plimbă prin Europa. Experţii FMI se uită îngrijoraţi spre Portugalia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La un an după ce a încheiat programul de asistență financiară, Portugalia continuă încă să fie asfixiată de gradul ridicat de îndatorare, absența locurilor de muncă și nivelul împrumuturilor neperformante, relevă un recent raport FMI.

Citeşte şi: O nouă problemă pentru Grecia: Avem nevoie de ajutorul UE

Deși au terminat fără incidente programul de bailout de 78 de miliarde, portughezii s-ar putea vedea nevoiți să recurgă la noi reduceri ale cheltuielilor și o nouă creștere a taxelor, avertizează economiștii FMI, conform The Telegraph.

Grad enorm de îndatorare

Experții fondului au cerut guvernului de la Lisabona să dubleze eforturile făcute pentru reducerea poverii datoriei publice și să se încadreze în limita unui deficit bugetar de maxim 2,7% în acest an.

În total, gradul de îndatorare al populației, companiilor și autorităților din Portugalia a atins 360% din PIB.

În cazul în care guvernul portughez nu va reuși să reducă cifra cheltuielilor bugetare, deficitul din acest an este așteptat să ajungă la 3,2%.

Grație unor circumstanțe avantajoase, reprezentate de scăderea dramatică de pe piața materiilor prime și de deprecierea monedei unice, economia Portugaliei ar putea înregistra o creștere de 1,65 în acest an, se mai arată în raport.

Citeşte şi: Grevă pe aeroporturile din Grecia

În balanță cu Grecia

Pe de altă parte, deși evoluția Portugaliei s-a dovedit mulțumitoare în anii trecuți, riscul răsturnării de situație, generat de turbulențele din piețele globale și, mai ales, de criza continuă din Grecia, persistă încă pentru micul stat iberic.

După patru ani în care s-a conformat cerințelor creditorilor internaționali, Portugalia a ajuns la un nivel al datoriei anuale de 127% din PIB, dar „rămâne în continuare vulnerabilă la orice turbulență de durată în piețele financiare”, remarcă experții Fondului.

Gradul mare de îndatorare este de așteptat să reducă și cererea de pe piața internă, slăbind ritmul de redresare și alterând perspectiva de creștere economică pe termen mediu.

Șomajul dă și el semne alarmante, în primul trimestru al acestui an înregistrând o revenire la procentul de 13,7%, după ce la finalul anului trecut coborâse până la 13,1%.

Sistemul bancar este la fel de vulnerabil, procentul împrumuturilor neperformante crescând cu 12,3% în primele trei luni ale acestui an.

Anul trecut, guvernul portughez a trebuit să recurgă la recapitalizarea cu 5 miliarde de euro a celei mai mari bănci din țară, Banco Espirito Sancto.

Citeşte şi: Grecia, zguduită de un nou scandal cu privire la planul secret de revenire la drahmă

Contre FMI-CE

În timp ce experții FMI văd o încetinire în ritmul de recuperare economică al Portugaliei, raportul constată că, pe aceeași temă, creditorii europeni din troika: FMI, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană, manifestă un optimism nejustificat.

Conform acestora, Portugalia ar trebui să reducă gradul de îndatorare la 107% din PIB până în 2019, o prognoză caracterizată drept „o țintă ambițioasă” de către economiștii Fondului.

Ceva mai realiști, aceștia au admis că este posibil ca nivelul datoriei publice a Portugaliei să se reducă la 118 procente din PIB, până în 2020.

Aceasta însă, doar în condițiile în care guvernul lusitan se arată dispus la tăierea ajutoarelor sociale, pensiilor și a altor beneficii acordate populației.

„Ceea ce ar părea extrem de optimist în raport cu recentele tendințe de cheltuire a bugetului”, remarcă experții FMI.

Citeşte şi: De ce Putin este interesat ca Grecia să rămână în UE


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...