De ce Putin este interesat ca Grecia să rămână în UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cele șase luni de când Syriza a ajuns la putere în Grecia, au apărut zvonuri potrivit cărora premierul Alexis Tsipras ar vrea să joace o „carte rusească” pentru a scăpa de presiunea creditorilor.

Citeşte şi: Este Putin păpuşarul Greciei?

Jurnalistul Tony Barber, de la Financial Times, susține că Grecia ar fi însă mai utilă Rusiei în Uniunea Europeană, decât în afara sa, într-un articol în care analizează legăturile dintre cele două țări, în contextul crizei elene.

Barber amintește că, luni, miliardarul rus Iuri Milner a oferit 100 de milioane de dolari, pe durata următorului deceniu, pentru finanțarea unui proiect privind căutarea de viață extraterestră dincolo de sistemul nostru solar.

Suma este cu 100 de milioane de dolari mai mare decât cea oferită de guvernul rus ca ajutor financiar Greciei, de când partidul radical de stânga Syriza, despre care deseori se spune că este apropiat de Moscova, a ajuns la putere, în luna ianuarie.

Citeşte şi: Un radiotelescop australian caută inteligența extraterestră; Proiect finanțat de un miliardar rus

Contactele dintre Grecia și Rusia, fără niciun rezultat concret

Contactele dintre guvernele de la Atena și Moscova au fost însă aproape în întregime fără rezultate concrete. Niciun cent nu a ajuns din Rusia în Grecia, fiind puține indicii ca acest lucru s-ar putea întâmplă vreodată. Practic, Moscova vede îngrijorările zonei euro, inclusiv criza datoriilor din Grecia, drept o problemă europeană pe care Europa ar trebui să o rezolve singură.

Spre exemplu, Kremlinul nici măcar nu a scos produsele agricole grecești de pe lista sancțiunilor impuse Uniunii Europene.

Este adevărat că, în timpul unei vizite la Sankt Petersburg, de luna trecută, Tsipras a obținut un acord prin care Rusia promitea să extindă un proiect al unui gazoduct din Turcia, prin Grecia, către Europa, denumit Turkish Stream. Însă acest proiect este încă departe de a se concretiza.

Este evident și că politicienii ruși, precum ministrul de Finanțe Anton Siluanov, se opun Grexit-ului și vor ca țara să rămână în zona euro și în Uniunea Europeană. O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar putea genera tumult pe piață financiară, care nu ar fi deloc binevenit pentru Rusia, care și-așa se luptă cu scăderea economică.

Citeşte şi: Bloomberg: Economiștii se așteaptă ca Grecia să reintre în recesiune în 2015

Cartea rusească s-a transformat în ruletă rusească

Potrivit lui Barber, din punct de vedere diplomatic, o Grecie prietenoasă este mai utilă Rusiei în interiorul UE, unde poate susține, mai mult sau mai puțin direct, interesele Moscovei, decât în afara Uniunii Europene.

Totodată, mai susține autorul, chiar dacă Tsipras și colegii săi din Syriza ar fi sperat altceva în urmă cu șase ani, și-au dat seamă până acum că Rusia nu va fi salvatorul lor financiar sau diplomatic. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe premierul elen să joace „cartea rusă”.

Cel mai bun exemplu este faptul că, imediat după referendumul din Grecia, de pe 5 iulie, când cetățenii greci l-au susținut pe Alexis Tsipras în a spune „nu” creditorilor, de la biroul premierului din Atena au plecat semnale că este în legătură cu Kremlinul, sperând să obțină ajutorul lui Vladimir Putin pentru a ține piept guvernelor zonei euro.

Alexis Tsipras nu a încercat să obțină bani de la Putin și nici nu a plănuit să abandoneze Occidentul pentru Rusia. În schimb, a încercat să creeze o iluzie că pune la cale ceva neliniștitor pentru aliații occidentali ai Greciei.

Citeşte şi: Presa elenă: Grecia a cerut Rusiei 10 miliarde de dolari pentru a iesi din zona euro

Pe de o parte, a încercat să provoace o reacție a Administrației Obama, care era deja neliniștită cu privire la implicațiile geopolitice ale proastei gestionări a crizei grecești, astfel ca Washingtonul să pună și mai multă presiune pe europeni să nu lase Grecia să iasă din zona euro.

Pe de altă parte, curtarea Rusiei a fost o încercare de a capta atenția cancelarului german Angela Merkel. Într-un fel, jocul lui Tsipras a funcționat, însă cu un preț foarte ridicat.

SUA au exercitat într-adevăr presiune să împiedice Grexit-ul, iar Germania a decis să dea Greciei încă o șansă în zona euro. Însă Tsipras a sfârșit prin a fi de acord cu un program foarte dur de reforme, care contravine oricăror lucruri pe care el și partidul său le-au susținut până acum. Ceea ce a început că jucarea unei cărți rusești s-a transformat în cele din urmă într-o ruletă rusească.

Citeşte şi: O româncă a preluat conducerea Misiunii FMI în Grecia


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...