Lichidarea celor 3 bănci – alte furturi de miliarde

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultimul act al scenariului sau cum vor mai fi furate câteva miliarde. Scopul real al lichidării celor trei bănci se ascunde în evoluţia planului elaborat în laboratoarele păpuşarilor şi îşi reflectă rezultatele de fapt în evoluţia atacurilor raider, miliardelor furate, falimentarea unor întreprinderi de stat, stoarcerea banilor din bugetul de stat prin diferite scheme de delapidare şi falsificări, deposedarea cetăţenilor de valuta transferată de peste hotarele ţării prin dictarea cursului de schimb al monedei naţionale, deposedarea de averi ale unor proprietari, etc.

Funcţiile reale pentru realizarea acestor scopuri au fost executate cu brio de marionetele oligarhilor, puse la şefia principalelor instituţii de stat cum sunt Procuratura generală, CNA, CNI, BNM, CNFP şi alte scule ascultătoare, care îşi primeau călcâiul de pâine pentru treaba făcută.

Este regretabil să constat că avertizările de la mijlocul lunii iunie anul curent, făcute prin intermediul publicaţiilor despre faptul că cele trei bănci problematice nu-şi mai pot executa obligaţiunile faţă de clienţii săi, nu au fost luate în serios de către guvernanţi. Din contra, unii cvasi-experţi gen Roman Chircă, au acuzat declaraţiile prin care cetăţenii erau îndemnaţi să-şi protejeze economiile din aceste bănci prin retragere şi transformarea lor în valută străină sau păstrarea lor în băncile străine. Cine nu cunoaşte a cui interese sunt apărate de către unii experţi cumpăraţi? Însă, cât de mult n-ar apăra aceştia acţiunile criminale ale stăpânilor săi, dreptatea amară oricum se răsfrânge asupra întregii societăţi.

Decizia de lichidare a celor 3 bănci, anume în acest moment, este cea mai proastă. Până nu de mult dl Drăguţanu – guvernator al BNM, susţinea că aceste bănci pot fi resuscitate. Astăzi deja iese la rampă şi declară precum că îi pare rău că nu au fost lichidate încă în luna ianuarie 2014, deoarece atunci era cel mai oportun moment.

Dumnealui chiar îşi pierde orientarea în spaţiu şi timp. Deja nu mai ţine cont nici despre succesiunea minciunilor, nici despre declaraţiile anterioare. Nu simte că declaraţiile sale se contrazic permanent în ultimii ani.

Aceasta este încă o dovadă că acest guvernator al BNM este parte a acţiunii de devalizare a sistemului bancar, furtului miliardelor de la BEM, participant şi organizator la toate atacurile raider asupra băncilor din ultimii ani.

Domnule Drăguţanu, de ce nu ai acţionat în luna ianuarie 2014 în scopul scoaterii dreptăţii la suprafaţă? Răspunsul este evident – De altfel, stăpânul de facto nu putea să fure miliardul de dolari din BEM.

Repet, toate declaraţiile din ultimele zile fac parte din spectacolul mare regizat din umbră. Lichidarea BEM, BS, şi Unibank este un act din spectacolul mare. Această lichidare a fost planificată mult timp înainte de furtul miliardului, iar declaraţiile lui Marian Lupu şi Vlad Filat despre naţionalizarea BEM au fost un început al deciziei din 6 august. Aceste bănci nu puteau ajunge în aşa stare dacă dl Drăguţanu îşi îndeplinea funcţiile sale prevăzute de lege, dar nu de patronul din umbră.

Dacă BEM era lichidată din prima clipă, când nu corespundea prevederilor legale din anul 2013, costurile de lichidare erau de cel puţin 35-40 de ori mai mici, şi, respectiv presiunea asupra plătitorilor de impozite era de atâtea ori mai mică. Numesc clipă momentul în care pachetul de control al BEM a fost furat cu ajutorul fostului prim-ministru Leancă, la ordinul patronului din umbră în luna august 2013.

În ultimii ani s-au pompat câteva miliarde de dolari în buzunarele unor persoane, cu ajutorul unor aşa persoane cum sunt şefii de la BNM, CNFP, CNA şi procuratură. Asta nu a fost de ajuns. În modul cel mai cinic s-au mai furat încă 14,84 miliarde lei din BNM, care au fost transformaţi în valută străină şi scoasă din ţară tot în buzunarele acestor persoane. Marionetele păpuşarilor vin să liniştească spiritele chiar şi în cel mai periculos moment, că este bine ca oamenii să stea liniştiţi că banii lor sunt în maximă siguranţă. Sunt de acord că banii populaţiei sunt în maximă siguranţă în buzunarele celor care i-au furat, din care nu-i vor mai putea recupera nici o dată.

Consecinţele sunt grave şi vor deveni tot mai grave. De data aceasta, încă o dată vin să afirm că pe moldoveni îi aşteaptă zile extrem de grele. Îndemn să nu asculte marionetele oligarhilor, care apar la televiziunile oligarhice şi vin să liniştească spiritele cetăţenilor. Cu toată responsabilitatea, afirm a câta oară banii tuturor moldovenilor sunt supuşi la maximum risc. Nici o bancă din Republica Moldova astăzi nu este capabilă de a funcţiona în regim legal, independent şi democratic, cu excepţia băncilor cu capital străin aflate pe teritoriul republicii.

Toate băncile comerciale din Moldova, cu capital autohton 100%, aparţin şi sunt controlate de către oligarhi şi persoane dubioase.

Drăguţanu minte fără să clipească din ochi când vorbeşte despre costurile de lichidare a celor 3 bănci. Adăugător tuturor banilor furaţi, pe umerele plătitorilor de impozite vor fi aruncate şi cheltuielile în sumă de câteva miliarde de lei pentru lichidare.

Draguţanu afirmă că depozitele bancare de la cele 3 bănci vor fi transferate în alte bănci comerciale, de parcă asta s-ar face doar printr-un gest mic sau dorinţă. Dar cine ştie, poate aşa şi este. Aceasta se admite în cazul în care banca/băncile comerciale aparţin stăpânului dlui Drăgţanu. Cel mai probabil aşa va fi.

Un moment trebuie de menţionat, guvernatorul BNM nu specifică costurile de transfer ale tuturor depozitelor bancare de la cele 3 bănci.

Valoarea depozitelor bancare ale celor 3 bănci la moment însumează aproximativ 6 miliarde lei, date oficiale puse la dispoziţie de aceste bănci. Dacă dl Drăguţanu gândeşte că este atât de simplu de transferat depozitele bancare, atunci se greşeşte foarte amarnic. Orice datorie preluată de un agent economic poate costa cel puţin 20% din valoarea acesteia.

Atenţie!

În prezent nici una din aceste bănci nu are capacitatea de a acoperi măcar la nivel de 25% din valoarea tuturor depozitelor bancare. Aceasta înseamnă că pe documente bancare (informaţia contabilă) conturi cu bani există, însă în realitate bani lichizi aceste bănci nu au. În aşa fel, nu există materia reală de a fi preluată de alte bănci. Pentru ca transferarea de datorii să aibă loc în realitate, este nevoie de accesat noi surse, fie din credite interne sau externe sau din nou de la Banca Naţională. Astfel, pe lângă cele 14,84 miliarde lei, guvernul va fi obligat să mai acorde o garanţie în valoarea necesarului de lichidităţi pentru aceste 3 bănci, ca numai după aceasta depozitele să devină transferabile. Care vor fi costurile acestor garanţii nu se cunoaşte.

Un lucru este cert, mecanismul care este indicat mai sus va fi realizat exact în maniera descrisă.

Sunt convins că este deja definitivată şi banca care va prelua depozitele. Ea va fi una/unele din băncile controlate de oligarhi.

Pentru claritate!

Se mai pregăteşte un furt de câteva miliarde lei, care se compune din necesarul de lichidităţi, comisioane de transfer a datoriilor pentru băncile care vor accepta preluarea depozitelor, costurile de garantare şi rate ale dobânzilor. Toate acestea vor fi plătite din impozitele populaţiei şi agenţilor economici.

Aceste acţiuni vor avea consecinţe şi efecte. Atât consecinţele cât şi efectele nu vor fi pozitive. Trebuie să ne aşteptăm la acutizarea crizei valutare şi financiare, devalorizarea leului moldovenesc în continuare.

Cea mai gravă consecinţă se va răsfrânge asupra cetăţenilor, care vor fi nevoiţi să sărăcească şi mai mult. Ei sunt cei care vor fi impuşi să achite preţuri duble la toate serviciile comunale, produsele alimentare, transport public, gaze naturale şi energie electrică.

Declaraţiile prin care anterior am afirmat despre default-ul economic şi insolvabilitatea Republicii Moldova, şi respectiv, respinse cu vehemenţă de marionetele oligarhilor, iată se materializează şi aprofundă.

Gheorghe Costandachi


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...