Hotărârea CEC de respingere a referendumului, atacată la Curtea de Apel

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Hotărârea Comisiei Electorale Centrale, de a respinge inițiativa de organizare a unui referendum constituțional a fost atacată la Curtea de Apel de către membrii grupului de inițiativă.

Aceștia consideră decizia CEC drept una ilegală și au mers în instanțele de judecată pentru a-și face dreptate.

„Am depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere de chemare în judecată prin care cerem anularea hotărârii CEC”, a declarat preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Referendumul este un instrument direct al democraţiei. Prin referendum se atenuează distanţa dintre guvernanţi şi guvernaţi. Referendumul este mijloc de manifestare a voinţei populare şi oferă poporului posibilitatea de a controla puterea şi de a media probleme extrem de importante. Comisia Electorală Centrală, cu rea credinţă şi în mod fraudulos, a interpretat prevederile constituţionale”, a mai spus Andrei Năstase, citat de jurnal.md.

În cererea depusă la Curtea de Apel se spune că CEC a încălcat drepturile constituţionale ale cetăţenilor printr-o serie de articole care nu au fost respectate. Mai exact, se invocă încălcarea următoarelor articole din Constituţie: art. 2 (Suveranitatea şi puterea de stat); art. 4 (Drepturile şi libertăţile omului); art. 38 (Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales); art. 75 (Referendumul); art. 142 (Limitele revizuirii Constituţiei); 143 (Legea privind modificarea Constituţiei), precum şi art. 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care prevede că orice persoană are dreptul să ia parte la conducerea treburilor publice ale ţării sale, fie direct, fie prin reprezentanţi liber aleşi şi că voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat.

„Solicităm admiterea cererii de chemare în judecată şi anularea deciziei CEC, cu obligarea CEC să adopte o hotărâre de iniţiere a procesului de organizare a unui referendum republican”, a precizat Andrei Năstase.

Inițiativa de desfășurare a unui referendum privind modificarea Constituției la capitolele alegerea și demiterea președintelui, reducerea numărului de deputați și lipsirea acestora de imunitate, a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală.

Reprezentanții CEC au validat cele peste 400 de mii de semnături prezentate de către grupul de inițiativă, dar și-au motivat decizia prin faptul că nu s-au respectat toate cerințele constituționale, în speță prevederile articolului 141 din legea supremă.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, nu s-a respectat prevederea precum că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

„S-a constatat că numărul de 20 de mii de semnături a fost atins doar în Chișinău, Bălți și Orhei, adică doar trei unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi”, a declarat Iurie Ciocan.

Menționăm că articolul 141 din legea supremă prevede că revizuirea Constituției poate fi inițiată de „un număr de cel puţin 200.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Cetăţeni care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...