Euro, din nou în pericol de depreciere masivă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Discuțiile privind creșterea dobânzii de referință în Statele Unite readuc pe tapet varianta parității euro-dolar, piața Forex nefiind pregătită să absoarbă acest șoc fără urmări, cred unii analiști.

Moneda unică europeană a pierdut în prima jumătate a acestui an 8 procente în fața dolarului, chiar dacă declinul părea mult mai accentuat odată cu deprecierea record din ultimii 12 ani suferită în martie. În prezent, euro se tranzacționează la un curs de 1,12 dolari, arată reporterii CNBC.

Citeşte şi: Grecia este în default intern; Nimeni nu mai plăteşte nimic, iar economia este paralizată

Rezerva Federală, mai de impact decât Grexit

În ultimele săptămâni, oscilațiile cursului valutar pe euro au fost generate în mare parte de trendul înregistrat în negocierile dintre Grecia și creditorii internaționali ai țării.

Recentele evenimente, chiar dacă au fost pigmentate cu raze de speranță pentru investitori, lasă destul de puține șanse pentru menținerea Greciei în clubul țărilor care au adoptat moneda euro.

Fără un acord cu creditorii internaționali, Grecia riscă să intre în faliment declanșând un șoc ce va fi resimțit de moneda europeană.

Atenția multor investitori este ațintită asupra politicii monetare inițiată de Rezerva Federală Americană, instituția anunțând că intenționează să opereze o creștere etapizată a dobânzii de referință.

„În cele din urmă, noi credem că impactul politicii monetare din Statele Unite va fi factorul principal care va dicta cursul euro/dolar pe lunile următoare.

În acest context, varianta parității euro/dolar la un anumit moment pare foarte probabilă”, consideră Michala Marcussen, șef de operațiuni economice globale la Societé Generale Corporate & Investment Banking.

Citeşte şi: Declinul economiei SUA în primul trimestru, mai redus decât s-a estimat iniţial

Discuțiile privind atingerea parității euro/dolar au fost inițiate în martie, când moneda europeană atinsese un curs de 1,05 dolari. În acest moment, atingerea parității ar necesita deprecierea euro cu peste 10 procente.

Șoc de toamnă

O parte din revenirea înregistrată de moneda euro se datorează unei creșteri anemice în economia americană pe primul trimestru al acestui an, lucru care a dus și la amânarea noii politici monetare anunțate de Rezerva Federală.

Acum însă, economia SUA pare să fi depășit stadiul lent de evoluție din primele luni ale anului, iar mai multe voci ale oficialilor Rezervei Federale lasă să se înțeleagă că instituția este gata să recurgă la prima creștere a dobânzii de referință în ultimii 9 ani.

În principiu, americanii se declară gata să crească dobânda de referință în două etape, marcate de lunile septembrie și decembrie ale acestui an.

„Mișcarea făcută de Rezerva Federală va fi mai de impact decât șocul transmis de Grecia în acest moment.

Situația din Grecia va declanșa o volatilitate de scurt moment în piețe, dar tonul va fi dat de evoluția economiei americane”, rede Holger Schmieding, economistul șef al Băncii Berenberg.

Citeşte şi: Brexit, mult mai periculos pentru Europa decât Grexit

„În afară de situația în care datele înregistrate în al doilea trimestru nu vor necesita o amânare a noii politici monetare, Rezerva Federală va anunța în iulie creșterea dobânzii începând cu luna septembrie”, mai spune acesta.

Ironia sorții

Perspectiva monedei europene se întrevede destul de întunecată odată cu modificarea politicii monetare în SUA, chiar dacă datele din zona euro sunt încurajatoare, iar riscul de contagiune din Grecia pare redus față de acum câțiva ani.

„Aici intervine ironia sorții, deoarece evoluția valutelor este dictată de o multitudine de factori. Din punct de vedere al valorii pe termen lung și al balanței plăților, moneda euro pare avantajată.

În același timp, pasul pe care Rezerva Federală se pregătește să-l facă va reprezenta un factor de suport pentru dolarul american”, explică Michala Marcussen.

În același timp, analiștii remarcă faptul că modificarea politicii monetare propusă de Rezerva Federală se va petrece pe fondul unui program agresiv de relaxare cantitativă inițiat de Banca Centrală Europeană cu scopul de a stimula creșterea economică în zona euro.

Citeşte şi: Cinci puncte vulnerabile care pot destabiliza Europa şi economia globală


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...