De la un premier cu diplome dubioase la un posibil prim-ministru cu studii la Harvard Kennedy School of Government din SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După demisia, pe 12 iunie, a unui premier cu diplome dubioase de studii, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova ar putea accede un masterand al Harvard Kennedy School of Government din SUA. Este vorba de ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, scrie Deutsche Welle.

Maia Sandu (43 de ani) a absolvit în 1994 Facultatea de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, iar din 1995 până în 1998 a făcut studii în relații internaționale la Academia de Administrație Publică a Republicii Moldova. În 2010 a urmat un masterat în administrație publică la Harvard Kennedy School of Government din Cambridge, SUA. Între 2010 și 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, iar din iulie 2012 până în prezent este ministru al educației.

Condiţiile Maiei Sandu: Libertate, procuror din UE şi guvernator al BNM din SUA

Anterior Maia Sandu a declarat că ar accepta funcţia de prim-ministru, dar cu „foarte multe codiţii” între care aducerea unui procuror general din UE şi a unui guvernator al Băncii Naţionale din SUA.

„Ei bine, dacă va ajunge premier, atunci ea este obligată ca aceste două promisiuni să le ducă la îndeplinire. Tot ea este cea care a spus că Moldova e un stat captiv total în mâinile lui Plahotniuc. Cele mai mari probleme, care au dus la starea de captivitate, au pornit anume de la justiție (CNA, Procuratură, CSJ, CSM, Curtea de Apel), unde Plahotniuc deține control total. Apoi atacurile raider și miliardele furate s-au făcut cu largul concurs al BNM. Deci de aici trebuie început. Justiție și sistemul bancar! Dacă Maia Sandu va înainta aceste solicitări încă din primele zile de mandat, atunci ea cu siguranță se va bucura de sprijinul societății, scrie jurnalistul Alex Cozer, într-un editorial.

„Nu aş accepta o funcţie în situaţia în care e clar din start că nu există condiţii pentru a reuşi”, a declarat Maia Sandu într-un interviu oferit în luna iunie 2015 pentru „Ziarul de Gardă”.

Iar mai recent, în cadrul unei emisiuni la „Unimedia”, Maia Sandu a spus că ar accepta funcţia de prim-ministru numai dacă ar avea o echipă pe care să poată miza – „o echipă care să lupte cu corupţia şi care să urmărească ce se face cu banul public”, potrivit sursei citate.

Propunerea coaliției pentru funcția de premier va fi prezentată președintelui Nicolae Timofti, acesta urmând să semneze un decret privind desemnarea Maiei Sandu drept candidat la postul de prim-ministru. După semnarea decretului, premierul desemnat va avea la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta în parlament echipa și programul de guvernare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...