De ce se tem americanii de insulele artificiale ale Chinei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conflictul înregistrat între Washington și Beijing pe tema construirii insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud pentru amenajarea de baze militare nu se va sfârși prea curând.

Pacea întreținută de arme pare să fie singura opțiune rămasă, în condițiile în care oficialii chinezi dau semne că ignoră somațiile americane în această privință, opinează amiralul James Lyons și analistul Richard Fisher, doi experți militari americani consultați de Washington Post.

Citeşte şi: China se pregăteşte de război? Construieşte sute de insule în Pacific, posibil pentru baze militare

Noua realitate asiatică
Expansiunea economică a Beijingului a periclitat deja poziția strategică a Statelor Unite în zonă Asia-Pacific.

Acum, expansiunea militară a Chinei în apele Mării Chinei de Sud, pe o porțiune revendicată ca teritoriu de mai multe state din zonă, pune Washingtonul în fața unei noi realități.

Aceasta lasă doar două variante pentru oficialii americani: asigurarea păcii prin amenințarea armelor sau intrarea într-un eventual război demarat de China pentru asigurarea supremației militare în regiune.

După 20 de ani de eforturi diplomatice, problema controlului asupra Mării Chinei de Sud reizbucneşte în condițiile în care aceasta este tranzitată acum de aproximativ 40% din navele comerciale de pe glob.

Pentru liderii comuniști de la Beijing, controlul asupra acestei regiuni este vital ca urmare a rolului strategic deținut de insula Hainan în procesul de extindere a influenței globale militare și comerciale a Chinei.

Din acest punct de vedere, cine deține controlul asupra arhipelagului Spratly își asigură menținerea la putere în China.

Citeşte şi: De ce se teme Putin de China

Insula Hainan a devenit un punct central al politicii expansioniste a Chinei încă de la sfârșitul anilor ’90, când Beijingul a demarat construirea unor noi baze secrete pentru adăpostirea flotei sale de submarine nucleare în zonă.

Hainan este de asemenea pregătită să găzduiască în porturile sale unul sau două portavioane ale marinei din China și mai multe transportoare de amfibii aflate deja în dotarea armatei chineze.

Acestea pot fi folosite pentru protecția submarinelor, dar și ca un mod de a spori influența exercitată de China în Orientul Mijlociu.

Program spațial
Începând cu 2016, insula Hainan va găzdui și noul centru spațial al Chinei, programul de lansare a unor sateliți militari comerciali pe orbita terestră făcând parte din același plan de extindere a influenței Chinei la nivel global.

O mare parte din lansările care vor fi efectuate aici ar fi devenit vulnerabile dacă armata chineză nu ar fi recurs la militarizarea zonei pentru amplasarea de baze aeriene și navale pe noile insule artificiale.

Reciful Fiery Croos este punctul în care, cel mai târziu la începutul anului viitor, China își poate detașa un escadron de nave de luptă și peste 30 de avioane în noua bază militară aflată încă în construcție.

Dispozitive militare similare vor putea fi comasate și pe insulele construite pe recifurile Subi și Mischief, la o distanță de 134 de mile marine de coasta filipineză și la 800 de mile de țărmul Chinei și de liniile comerciale din strâmtoarea Palawan.

Citeşte şi: China și SUA au semnat primul acord militar din ultimii ani

Mare însângerată
Nu există niciun dubiu că Beijingul va specula orice oportunitate, apelând chiar și la forța armelor, pentru a-și consolida poziția în Marea Chinei de Sud.

A făcut-o în 1974, când a atacat și confiscat Insulele Paracel de la Vietnamul de Sud, în 1988 când a comandat masacrul asupra trupelor vietnameze din arhipelagul Spratly și în 1995 și 2013, când a deposedat statul filipinez de câteva teritorii din zonă.

Din 2013 încoace, China a trimis în zonă zeci de vase civile care lucrează de zor la construirea bazelor sale.

În același timp însă, aceste nave pot fi la fel de bine folosite într-un asalt final dat împotriva insulelor care au rămas în continuare în posesia Filipinelor, Taiwanului sau Vietnamului.

Politica expansionistă a Chinei poate da greș, dar numai cu o singură condiție. Aceea ca Washingtonul să renunțe la subestimarea rolului menținerii securității în Marea Chinei de Sud.

A devenit imperativ ca forțele navale și aeriene americane să impună accesul liber al navelor și avioanelor într-un spațiu liber recunoscut internațional.

Timp de trei decenii, oficialii americani nu s-au preocupat să ajungă la o înțelegere pe această temă cu omologii lor de la Beijing, în parte și datorită strategiei de „pași mărunți” gândită de liderii chinezi.

Citeşte şi: China, pe punctul de a deveni cel mai extins imperiu comercial din istorie

Acum, Washingtonul are șansa de a interveni pentru a stopa definitiv înaintarea militară a Chinei în apele teritoriale disputate de alte state.

O cooperare cu Filipine pentru construirea unor noi insule artificiale și instalarea unor baze de rachete balistice în zonă ar permite instituirea unei blocade în militarizarea completă de către chinezi a arhipelagului Spratly.

De asemenea, Filipine ar putea adăposti și o forță aeriană substanțială a Statelor Unite care ar putea interveni pentru a opri procesul de colonizare cu forța a teritoriilor din Marea Chinei de Sud.

Chiar și cu riscul unor amenințări nucleare din partea Beijingului, Washingtonul, folosindu-și aliații din Asia: Taiwan, Japonia și Filipine, poate impune menținerea unui climat de pace în regiune.

Până la urmă, o pace menținută cu forța armelor este de preferat în locul unui război cu urmări nebănuite.

Soluții pentru folosirea în alt scop a insulelor nou apărute sunt destule. Nu mai departe de 25 mai, președintele taiwanez Ma Ying Jeou a înaintat Chinei o propunere de a împărți teritoriile maritime disputate în scopul dezvoltării economice comune.

Citeşte şi: (GALERIE FOTO) Cum arată satele „fantomă” din China


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...