China se pregăteşte de război? Construieşte sute de insule în Pacific, posibil pentru baze militare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O țară care aspiră la puterea globală e ocupată cu lucrările în Pacific. E vorba despre China, care are pretenții la 85% din Marea Chinei de Sud și care construiește insule artificiale în zonă. Există însă temerea că aceste vor găzdui baze militare. În plus, zona este extrem de disputată.

China merge însă mai departe cu construcțiile, aducând cantități imense de nisip și coral de pe fundul apei, informează National Post.

Citeşte şi: Proiect grandios pregătit de chinezi: Tunel subteran pe sub cel mai înalt munte din lume

Formațiunile care se ridică din apă sunt parte dintr-un lanț de 700 de insulițe. Niciuna nu va avea mai mult de patru metri peste nivelul apei. Multe insule se află însă aproape de Filipine, Malaezia, Vietnam și Brunei.

Potrivit unui comandant al flotei americane în Pacific, Harry Harris Jr., China de fapt construiește „un mare zid de nisip”. Potrivit acestuia, China a creat deja peste patru kilometri pătrați de uscat artificial, așa că se pun întrebări serioase cu privire la intențiile Beijingului.

China acuză SUA de amestec, adăugând că poate face ce-i place în zone care întotdeauna au făcut parte din teritoriul său suveran, inclusiv în regiunea aflată aproape de coasta filipineză.

Beijingul își bazează acțiunile pe hărțile străvechi chinezești, susținând că ambarcațiunile chineze navigau în zonă cu multă vreme înainte ca europenii să descopere regiunea.

Citeşte şi: (FOTO ) China pregăteşte oraşul viitorului, perfect ecologic; Iată cum arată

Numai că Beijingul ignoră țările vecine, mai aproape de teritoriile disputate. Insulițele care urmează să fie construite se află în interiorul teritoriului de 320 de km al unor state ca Filipine, Malaiezia și Vietnam.

Acțiunile Chinei complică serios o situație deja încâlcită. Nu există o definiție clară sau un consens în legile maritime legat de când sau dacă o stâncă răsărită din apă poate deveni parte din teritoriul unei țări.

Se crede că China își construiește baze militare și facilități radar în mijlocul oceanului. Unele publicații estimează că masa de uscat deja atinge trei kilometri lungime, fiind capabilă să găzduiască trei aparate de zbor de dimensiuni mari, inclusiv lansatoare de bombe cu distanță mare de acțiune și avioane pentru supraveghere.

Poziția Chinei

Poziția Chinei, exprimată joi de ministrul chinez de Externe, este aceea că uscatul va fi un rai al navelor prinse de taifunurile din regiune. Acesta susține că zona va fi una de adăposturi, folositoare și echipelor de salvare și căutare, dar și serviciilor meteorologice, urmând să fie utilă nu doar Chinei, ci și vecinilor săi.

Citeşte şi: (FOTO) Beijingul copiază Dubaiul şi construieşte insule artificiale în Marea Chinei de Sud, pentru a prelua controlul rezervelor de petrol şi gaze

Deși nu există nicio dovadă în sprijinul ideii că un război e iminent în Pacificul de Vest, insulele ce se nasc din apă și viteza cu care asta se întâmplă sugerează că această țară încearcă să încline balanța puterii în Asia, împingând SUA din zona în care se află încă din 1945.

În plus, Coreea de Sud și Japonia cumpără de zor avioane de luptă F-35. Japonia dezvoltă tehnica submarinelor în Australia, iar Vietnamul achiziționează submarine rusești. India, care are disputele ei teritoriale cu China, recurge la tehnologia SUA, de transport și supraveghere, dar și la aparatele de zbor franceze.

Chiar și Filipine începe să-și pună armata pe picioare. Cumpără 36 FA-50 din Coreea de Sud și nave din Australia. În următoarele săptămâni, un exercițiu militar major va avea loc, cuprinzând SUA și Filipine, chiar în zona disputată din Marea Chinei de Sud.

Cât despre China, care a făcut exerciții aeriene luna trecută, aceasta își trimite în premieră submarine de atac nucleare, care să patruleze din insula Hainan, ce se află lângă Marea Chinei de Sud, anunță chiar presă de stat din această ţară.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Descoperire misterioasă în China: Un complex asemănător cu Stonehenge


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...