De ce Rusia nu va supravieţui unui preţ de 40 dolari pe barilul de petrol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jucătorii de pe piața „aurului negru” continuă să scadă prețurile din cauza excedentului de ţiţei. Pentru a doua săptămână la rând Departamentului de Energie al SUA indică volume fără precedent concentrate în rezervele americane. Acum, stocul de țiței din SUA depășește plafonul de 450 de milioane de barili, cel mai mare din 1970 încoace, potrivit KP.

Citeşte şi: Sancţiunile au impact mai mare asupra industriei ţiţeiului din Rusia decât scăderea preţului

Un raport publicat săptămâna trecută susţine că volumul producției de petrol în 2015, în SUA, ar urma să ajungă la 9,3 milioane de barili pe zi, iar în 2016 – 9,5 milioane de barili pe zi. Nu ar fi o mare problema dacă aceste volume ar avea şi cumpărători.

Ca urmare, prețul petrolului Brent – a scăzut de la 62 dolari la 52 dolari pe baril.

Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie, rezervele de combustibil în SUA vor fi în curând umplute la capacitate. Washingtonul este dispus să se împartă cu acest excedent de producţie. Reprezentanții companiilor petroliere i-au cerut lui Barack Obama să ridice interdicția privind exportul de energie, însă o decizie nu a fost încă luată.

Cu toate acestea, ridicarea interdicției nu va rezolva radical situația. Pe termen scurt, stocurile vor începe să scadă și cotaţiile de petrol să crească. Dar, posibilitatea de a vinde petrol peste graniţă, pe termen lung, va stimula din nou creșterea producției. De aceea, experții prezic atingerea unui nivel de 40 $ pe baril.

Această ultimă opțiune ar fi catastrofală pentru bugetul rus, care pe 2015 prevede o cotaţie minimă de 50 dolari pe baril.

Citeşte şi: Preţul gazului natural lichefiat s-ar putea prăbuşi în stilul cotaţiilor petrolului

Pierderea a 10 dolari la preţul unui baril de petrol va însemna un minus de 1 trilion de ruble la Fondul de rezervă al Rusiei. Acum acesta are acumulate circa 5,5 trilioane de dolari. Aproximativ 2,7 trilioane vor fi direcţionate pentru a acoperi găurile din buget. La o scădere în continuare a prețurilor (până la $ 40), bugetul va avea nevoie de alt trilion de ruble. Însă Fondul de rezervă este alimentat din încasările de vânzări de hidrocarburi şi având în vedere că un aflux de bani pe această linie este exclus, spre mijlocul anului 2016 Rusia ar putea atinge fundul sacului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...