Criza petrolului aduce ruşii şi saudiţii la aceeaşi masă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniștrii de Externe din Rusia și Arabia Saudită se vor întâlni, marți, 11 august, la Moscova pentru a discuta în amănunt situația creată de prăbușirea prețului petrolului, dar și amenințările din Orientul Mijlociu, incluzând războiul civil din Siria și ascensiunea Statului Islamic.

Citeşte şi: (GRAFIC) TOP 10 țări cu cele mai mari rezerve de petrol din lume

Ministrul saudit Adel al-Jubeir vine la Moscova la doar două săptămâni după întâlnirea trilaterală de la Doha cu omologul său rus Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry, informează agenția Reuters.

Siria, punct fierbinte

Discuțiile se vor axa pe problema ridicată de evoluția războiului civil din Siria, în care Rusia și Iranul susțin forțele regimului Assad, în timp ce Washingtonul și aliatul său din regiune, Arabia Saudita, au optat pentru încurajarea rebelilor opozanți.

După ultima întâlnire cu John Kerry, ministrul Lavrov a explicat că Moscova și Washingtonul nu au găsit modalitatea de a trece peste acest obstacol.

Oficialul rus a menționat că o acțiune comună împotriva Statului Islamic, în teritoriile ocupate de gruparea teroristă în Siria și Irak, necesită o lămurire a acestei situații.

Citeşte şi: Hartă teroristă a ISIS, prezentată de un jurnalist BBC; Teritoriile Moldovei ar urma să fie cucerite

Problema petrolului

Pe de altă parte, Lavrov și Jubeir vor atinge și problemele generate de prăbușirea pieței petrolului, un eveniment care a declanșat o criză profundă în Rusia.

Conform estimărilor FMI, economia rusă riscă să înregistreze o scădere a PIB-ului cu 9% procente în anii următori, ca urmare a sancțiunilor economice aplicate de Occident și a prețului redus la petrol.

În acest moment, barilul de petrol se comercializează la aproximativ 50 de dolari, fiind de așteptat să evolueze la același nivel în lunile următoare.

Prețul scăzut al combustibilului a provocat pierderi și în economia saudita, guvernul de la Riad apelând la rezervele valutare pentru a acoperi un deficit de peste 65 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni.

Moscova a întreținut discuții frecvente pe această temă cu țările membre OPEC, dar, până acum, Arabia Saudita a marșat pe o politică de creștere a cotelor de extracție, profitând de prețul scăzut al petrolului pentru a ocupa o piață cât mai largă.

Citeşte şi: Prețul petrolului ar putea ajunge la 30 de dolari; Ce se va întâmpla atunci


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...