Cine execută funcția de procuror general în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe 10 septembrie, președintele reprezentanței Human Rights Embassy, avocatul Veaceslav Țurcan a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a acuzat organele de drept de faptul că obstrucționează activitatea avocaților prin diferite metode ilegale. Este vorba despre încălcarea grosolană a legii și drepturilor omului de către Centrul Național Anticorupție și a organului de supraveghere – Procuratura Anticorupție.

Situația pe care o atestăm astăzi, denotă faptul că procurorii fac uz de competențele lor dincolo de procedura legală permisă. Este vorba despre efectuarea perchezițiilor în oficiul avocatului, în apartamentul și automobilul acestuia, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de avocat, pe baza acordului privind furnizarea de servicii juridice, așa cum s-a întâmplat cu avocatul Alexandru Bernaz. Este important de remarcat faptul că, la ziua de astăzi, nici organele procuraturii, nici judecătorii nu doresc să se clarifice dacă există temei pentru efectuarea perchezițiilor sau punerea sub arest a bănuitului. Deciziile se iau fără niciun fel de ezitare, întrucât, există indicații și „comenzi” din partea persoanelor ”influente”. De fiecare dată când un procuror sau judecător acceptă să admită o atare fărădelege, are certitudinea că nu va suporta niciun fel de consecințe.

Unicul mecanism legal care poate lupta împotriva acestei fărădelegi sunt avocații, care sunt obligați să atragă atenția asupra unor astfel de cazuri, să identifice și să oprească încălcările comise de organele de urmărire penală și judecători.

Ultimul caz, legat de avocatul Alexandru Bernaz, indică asupra faptului că munca activă a avocatului în favoarea clienților săi poate avea o întorsătură problematică pentru el. Aceasta este metoda angajaților CNA și a Procuraturii, care se consideră în drept să decidă soarta oamenilor și, în același timp, sunt convinși că nu vor fi pedepsiți în niciun fel. Însă, dacă noi, ieri, nu am fost în stare să protejăm societatea de fărădelege, mâine procurorii și ofițerii își vor permite un abuz mult mai mare.

Putem spune cu certitudine că, în Moldova, funcționează un mecanism autonom bine pus la punct pentru cazurile „la comandă” – este vorba despre Centrul Anticorupție, Procuratura Anticorupție, procurorul general și judecătoria Buiucani. Toată problema constă în faptul că plângerile depuse pe numele unui procuror sau ofițer sunt examinate în cadrul aceluiași cerc închis. Această structură este gestionată din umbră de una și aceeași persoană și toți știu cine – Vladimir Plahotniuc. Reiese că, Codul de procedură penală nu va asigura respectarea drepturilor cetățeanului dacă dosarul a ajuns în această „gaură neagră”.

Trebuie de atras atenția asupra faptului că anume procurorii sunt inițiatorii acestor fărădelegi. Faceți cunoștință: procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție – Andriana Bețișor, care supraveghează executarea instrucțiunilor lui Vladimir Plahotniuc. Anume ea este organizatorul și, tot ea, implementează în viață mofturile liderului său mafiot. Pentru ea nu există Codul de procedură penală, Codul Penal sau asemenea noțiuni cum ar fi dovezile.

Acest procuror slujește unui singur om – Vladimir Plahotniuc de la care primește indicații la telefon. Nici o plângere nu a constituit temei pentru a iniția o verificare a activității Andrianei Bețișor, nu a fost intentată nici o procedură disciplinară, așa cum cere legea. Mai mult decât atât, plângerile depuse în privința Andrianei Bețișor sunt examinate de însăși Andriana Bețișor în baza rezoluției procurorului general ! Așa că procurorul general real în țara noastră este Andriana Bețișor.

Iată de ce toate organele de drept sus menționate, controlate de Vlad Plahotniuc, reprezintă în sine un fel de vacuum unde un om simplu nu se poate bucura de o anchetă obiectivă sau o sentință legală. Un avocat calificat cu un stagiu onorabil de anchetator nu este pe măsură să obțină o anchetă obiectivă sau tratament adecvat, întrucât, toate sunt gestionate de Andriana Bețișor, care este departe de cunoștințele și cerințele profesionale. Acestei femei îi sunt străine educația elementară și etica profesională a procurorului, ea își permite să ridice vocea la judecători și avocați. Mai mult decât atât, are un comportament incorect și necinstit în raport cu colegii ei, obligându-i pe ofițeri și procurori să semneze documentele procesuale pe care ea însăși nu vrea să le semneze pentru a evita, în acest fel, consecințele pe care le-ar putea suporta pentru fărădelegile admise.

Tot ce se întâmplă astăzi la Centrul și Procuratura Anticorupție – dosarele penale intentate ilegal, aresturile aplicate contrar legii, perchezițiile efectuate în birourile avocaților și oamenilor de afaceri – toate aceste acțiuni urmăresc un singur scop: promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc.

Cât va mai continua această stare de lucruri ? Atât timp cât cetățenii Republicii Moldova nu vor înțelege că au dreptul să ceară respectarea legii de către funcționarii care sunt întreținuți din banii contribuabililor și sunt obligați să slujească interesului statului. Iar statul suntem noi cu dumneavoastră, cetățenii de rând ai acestei țări. Însă, deocamdată, organele procuraturii și justiției din țara noastră lucrează pentru structura mafiotă a lui Plahotniuc.

Valerii Nizvețchii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...