În ce condiții ar putea relua UE finanțarea pentru Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană a înghețat finanțarea Republicii Moldova în acest an, ca urmare a problemelor din sectorul bancar și justiție.

Astfel, Moldova riscă să rateze peste 40 de milioane de euro, bani prevăzuți deja în buget, dacă nu va îndeplini mai multe condiții impuse de către Bruxelles.

Delegația Uniunii Europene a venit cu precizări în acest sens, după ce în ultimele zile a fost solicitată să se expună de către mai multe instituții mass-media.

„Suportul bugetar acordat Republicii Moldova este legată de îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute în acordurile semnate cu Guvernul Republicii Moldova, în privința politicilor sectoriale, stabilitatății macro-financiare, precum şi respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară”, se arată într-un comunicat la Delegației UE în țara noastră.

Potrivit oficialilor europeni, „problemele bine-cunoscute în jurul sectorului bancar din Republica Moldova au trezit îngrijorări cu privire la stabilitatea macro-financiară. În aceste condiții, punctul de vedere al Uniunii Europene este că un program cu Fondul Monetar Internațional (FMI) ar oferi garanțiile că aceste probleme sunt abordate corespunzător”.

„Sprijinul bugetar din partea Uniunii Europeană poate fi acordat numai după ce se ajunge la un acord cu FMI. Cum un acord cu FMI nu poate fi solicitat de un Guvern interimar, această problemă este un motiv în plus pentru a accelera procesul de formare a unei noi coaliții de guvernare”, se mai arată în declarație.

Opinia este accentuată și de către ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care „îndeamnă la formarea cât mai rapidă a unui nou Guvern”.

„Iar noul Guvern, după preluarea atribuțiilor, fără întârziere trebuie să expedieze o cerere către FMI pentru reluarea negocierilor”, subliniază Tapiola.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...