Câte zeci de mii de oameni vor ieși astăzi în stradă?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vineri, bine după miezul nopții, o agenție a cărui rol eu deja de ani bun nu prea îl mai văd, a decis să mai împovăreze o dată moldovenii, de parcă nu le erau de ajuns toate problemele de până acum.

Kilowattul s-a scumpit cu vreo 60 de bani, metrul cub de gaz îi va costa pe cetățeni cu aproape 2 lei mai mult, iar toate acestea s-au decis vineri, după miezul nopții, la mijlocul verii, după două campanii electorale și furtul a câtorva miliarde de euro.

O înțelegere între stat și distribuitori

E clar pentru orice om care mai gândește cât de cât (e adevărat că în Moldova numărul ăstora se tot împuținează) că aceste mișcări s-au făcut deliberat, iar perioada nu a fost aleasă întâmplător.

În condițiile în care furtul miliardului a făcut ca leul să se devalorizeze cu peste 50% în raport cu dolarul american, era normal ca distribuitorii de energie electrică și gaze naturale să solicite prețuri mai mari. Cât de justificate erau aceste solicitări e mai greu de spus.

Totuși, puținii experți independenți din Moldova susțin că nu prea au justificare, mai ales în cazul gazelor naturale, acolo unde prețul cerut de furnizorul Gazprom a scăzut considerabil în ultimul an. Și la energie electrică s-ar mai fi putut aștepta, în condițiile în care Fenosa a profitat de vechiul tarif până în 2014, înregistrând profituri uriașe.

Însă în Moldova lucrurile astea contează mai puțin. Mai ales în captivitatea în care se află astăzi. Așadar, Moldovagaz, Fenosa și ceilalți au stat cuminței până după 28 iunie, nu au înaintat niciun fel de pretenție, ca imediat după alegeri să sară cu tot felul de ultimatumuri, ca uite gata, tăiem curentul.

La 29 iunie toată presa relata că Moldova riscă să rămână fără curent din cauza că nu știu ce interpus cere datoriile de la Fenosa, iar ăștia n-au de unde să plătească, iar pentru asta trebuie să se scumpească kilowattul.

Atenție, la 29 iunie! Nu la 3 noiembrie 2014, nu la 7 martie 2015 sau 30 mai 2015, dar la 29 iunie, adică exact a doua zi după ce Plahotniuc a răsuflat ușurat, întrucât a mai reușit încă o dată să-și consolideze pozițiile politice.

Iar asta chiar dacă se vorbea prin culise că la Fenosa sunt anumite probleme și că scumpirea energiei electrice va avea loc mai devreme sau mai târziu. Dar distribuitorul a tăcut mâlc până la 29 iunie, iar presa controlată în proporție de peste 90% de oligarhi a fost la fel de mută la acest capitol.

Era clar că Plahotniuc și Filat nu și-au dorit nicio clipă să mai aibă o problemă pe cap, după mediatizarea furtului miliardului, așa că le-au cerut celor de la Moldovagaz și Fenosa să se abțină de la anumite cereri până după alegeri, pentru că așa vor obține tot ce vor.

ANRE-ul, o bătaie de joc

Și-au obținut. Circul de vineri de la ANRE, cu dezbateri formale, deliberări și alte glume de prost gust, n-a făcut decât să demonstreze cât de ineficientă pentru stat poate fi o astfel de agenție, atunci când este politizată și controlată de un oligarh.

ANRE-ul, în special prin directorul său, care l-a slujit cu stoicism pe Plahotniuc din 2009 încoace, perioadă în care s-a mai perindat și pe la Ministerul Economiei, n-a făcut vineri nimic altceva decât de a încerca să le închidă gura puținilor experți independenți care demonstrau cât de aberante sunt solicitările distribuitorilor.

La fel ca în ultimii ani, acest ANRE a aprobat în tăcere solicitările distribuitorilor. Și să nu zică acum cineva că dom’le, uite, Fenosa cerea cu 119% majorare și ANRE a acceptat „doar cu 37%”. Pentru că ăla care ar veni cu un asemenea argument trebuie să fie ori neghiob ori să-l cheme Sergiu Ciobanu. Și Fenosa și Moldovagaz au obținut exact cât au vrut, cererile lor fantasmagorice au fost doar pentru a mai face spectacol televiziunile lui Plahotniuc, că uite, ANRE a negociat la sânge, s-a luptat pentru popor și-a obținut un tarif bun.

O porcărie. Una care, fiind pregătită în weekend, în mijloc de vară și (cel mai important!!!), în Moldova, a cam trecut neobservată. Totuși, cei care mai trăiesc aici trebuie să înțeleagă că aceste scumpiri se vor resimți absolut peste tot, nu doar în facturile de la lumină și gaz. Începând de la cartoful de la piață și încheind cu biletul de la film, absolut totul se va scumpi.

Și de ce? Pentru că cineva a furat un miliard, iar de acolo a tot început să se prăbușească superbul castel de nisip din senzaționala poveste de succes.

Azi, la 20:00, niște tineri organizează un protest în centrul capitalei. Câte zeci de mii de oameni vor ieși în stradă? Sau moldovenii sunt ocupați cu rezervările pentru Antalya, Kemer și Belek?

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...