(FOTO) Au schimbat clădirea Parlamentului pe dealurile de la Orheiul Vechi. O comisie parlamentară s-a întrunit în teritoriu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situația complexului turistic Orheiul Vechi, problemele existente de conviețuire în zonă, precum și construcțiile care au fost efectuate la biserica „Nașterea Maicii Domnului” de pe teritoriul rezervației cultural-naturale au fost discutate în cadrul unei ședințe mai puțin obișnuite a Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media care s-a desfășurat chiar la fața locului. Deputații au audiat autoritățile publice centrale și locale, dar și au vizitat patrimoniul cultural al rezervației, au discutat cu starețul bisericii și și-au exprimat deschiderea examinării unor propuneri de completare și modificare legislativă pentru îmbunătățirea instrumentelor regulatorii necesare pentru managementul eficient al zonei.

Viceministrul Culturii Gheorghe Postică a informat că în anul 2009, complexului turistic Orheiul Vechi i s-a oferit statut de rezervație cultural-naturală. Aceasta cuprinde 11 mii hectare, inclusiv 6 mii hectare ale zonei de protecție. Se află în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de importanță strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru.  În zona Orheiului Vechi sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile, inclusiv urmele a șase cetăți getice și complexe rupestre creștine.

Potrivit raportorului, în prezent această zonă turistică este puternic poluată, infrastructura nu este dezvoltată, iar activitatea turistică este insuficient controlată. Pentru ameliorarea situației, Ministerul Culturii în colaborare cu INCP „Urbanproiect” a elaborat proiectul Planului de amenajare a teritoriului care se află la etapa de avizare cu alte structuri responsabile.

„De asemenea, a fost elaborat proiectul Strategiei de dezvoltare a rezervației cultural-naturale Orheiul-Vechi pentru perioada 2017-2025. Documentul urmează a fi aprobat de Guvern, în următoarea perioadă”, a menționat viceministrul Gheorghe Postică.

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media este prima, din anul curent, care s-a desfășurat în teritoriul țării. Organizarea acesteia a fost  asigurată în colaborare cu Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP Orhei).

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi reprezintă o instituție de drept public, subordonată Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Cuprinde bunuri de patrimoniu istorico-cultural (situri arheologice, complexe rupestre, complexe de arhitectură vernaculară, obiective etnografice), așezări tradiționale (satele Trebujeni, Butuceni, Morovaia), bunuri de patrimoniu natural (ansambluri geologice și peisagistice, de floră și faună), suprafețe terestre și acvatice în care se efectuează valorificarea reglementată a resurselor naturale, se practică activități agricole, industriale şi turistice. Anual rezervația este vizitată de circa 15 mii de turiști.

1 2 3 4 6 7

 

Foto: parlament.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...