Atlantisul din Europa, dispărut în secolul XIV

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oamenii de ştiinţă britanici au găsit dovezi că pe fundul apei, în largul coastei britanice Suffolk, se află un oraş scufundat, cândva de dimensiuni generoase şi extrem de dezvoltat.

În secolul XI, oraşul Dunwich era unul dintre cele mai mari din Anglia, informează BBC. A fost însă lovit de o succesiune de furtuni, în secolele XIII şi XIV, care, în cele din urmă, l-au scufundat.

Potrivit profesorului David Sear, de la Universitatea Southampton, Dunwich a fost lovit cel puţin o dată pe an de furtuni puternice, timp de zeci de ani, dacă nu şi mai mult.

De trei ani este cercetat fundul apei, în zonă, iar în cele din urmă ultrasunetele au scos la iveală rămăşiţe cândva ale prosperului oraş.

Descoperirile sunt importante nu numai pentru istoria locului şi a Marii Britanii, dar şi pentru cercetarea din domeniul schimbării climei sau a eroziunii coastelor.

În secolul XI, Dunwich, aşezare ale cărei baze s-au pus din nou (numărând doar 120 de suflete în prezent), era al zecelea cel mai mare oraş din Anglia.

Pentru dispariţia oraşului, mai ales două furtuni – în 1286 şi în 1326 – au fost decisive. O altă furtună, din 1338, a închis complet portul, iar oamenii au început să părăsească localitatea. Conform cercetărilor recente, bazele oraşului s-au pus încă din Epoca Fierului.

Pe fundul apei au fost găsite (târziu, dată fiind apa întunecată, fără vizibilitate) ruinele a patru biserici şi ale altor clădiri, plus o mare cantitate de ceramică, dar şi epavele unor nave.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...