Un top care nu ar trebui să existe; cele mai poluate locuri de pe Terra

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o lume tot mai antropizată și devastată de om, unde nu numai natura are de suferit, ci însăşi existenţa umană este pusă în pericol, asociaţia de mediu Blacksmith Institute, în colaborare cu Green Cross Elveția, a publicat un clasament cu zece cele mai poluate locuri din lume, care au ca factor comun primatul intereselor economice și financiare, în detrimentul protecției mediului și a sănătății oamenilor.

Blacksmith Institute este o organizaţie care militează pentru remedierea acestor dezastre, prin încercarea de a le face cunoscute publicului larg și crearea condițiilor pentru aprobarea, finanţarea şi implementarea proiectelor de reabilitare a mediului.

Inițiativele includ programe de educație sanitară pentru oamenii din zonele afectate de dezastre, în încercarea de a reduce riscul de contaminare şi îmbolnăvire a acestora; atragerea de fonduri pentru a finanța intervențiile pe scară largă; presiunea asupra guvernelor și a grupurilor industriale și colaborarea cu organizațiile de mediu locale în acţiuni de intervenţii, care ar stopa, ameliora sau combate efectele devastatoare asupra naturii şi implicit a supra sănătăţii umane.

Dar, iată care sunt zece cele mai contaminate locuri din lume, ca rezultat al acţiunilor devastatoare ale omului asupra naturii.

1. Sumgayit, Azerbaidjan
Azer
Aici a fost timp de mulți ani una dintre cele mai importante uzine petrochimice din fosta Uniune Sovietică. În prezent, conform studiilor efectuate de PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), Organizația Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății din Azerbaidjan și Universitatea din Alberta (Canada), în această regiune sunt înregistrate un număr alarmant de mare de tumori și un procent ridicat de avorturi spontane sau copii născuți cu malformaţii grave.

2. Linfen, China
China
Linfen, China este faţa ascunsă a colosului din Orient, ceea ce se află în spatele lucrărilor monumentale de la Beijing din 2008 și a milioane de ingineri și oameni de știință chinezi disputaţi de cele mai bogate corporații de pe planetă. Linfen este situat în regiunea Shanxi din nord-estul Chinei. De aici se extrage 2/3 din necesarul total de cărbune al Chinei. Aici se găsesc cele mai mari mine de cărbune, rafinării și uzine de oțel. Problema principală este reprezentată de cenușa de cărbune, monoxid de carbon și oxizi de azot, emise de către industriile miniere, care fac aerul irespirabil și foarte periculos pentru sănătate. Ziarul portughez O Publico, menţiona în una din ediţiile sale că „Creșterea explozivă a Chinei, constituie unul din principalele motive de poluare în Linfen.”

3. Tianying, China
China (4)
Aici are loc prelucrarea plumbului, extras din subteran sau recuperat. Tehnologiile învechite şi neperformante cu care se lucrează în Tianying, aduc la devastarea solului şi a întreg ecosistemului din zonă, din cauza eliberărilor necontrolate de metale în natură. Pe lângă daunele imense aduse naturii, această poluare cu plumb are efecte dezastruoase asupra sistemului nervos al omului. Astfel, s-a ajuns că populaţia din zonă suferă într-un procent foarte ridicat de encefalopatie, tulburări senzoriale şi mintale, dar şi retard mintal.

4. Sukinda, India
India
Regiunea a fost numită „valea de crom”, datorită cantităţilor industriale enorme de crom, care sunt extrase de aici. Deşeurile toxice rămase în urma extragerii de crom sunt aruncate direct în râul Brahmani, din apele căruia se alimentează locuitorii oraşului Sukinda. Astfel, datorită afecţiunilor provocate de deşeurile de crom din râu, printre locuitorii acestui oraş există o rată mare de avorturi spontane, infertilitate şi malformaţii foarte grave ale copiilor noi născuţi. Autoritățile care ar trebui să se ocupe cu controlul de mediu din regiune au cerut responsabililor cu extracţia cromului să construiască instalații de tratare a deșeurilor, ca acestea să nu mai fie aruncate direct în râu. Deocamdată s-au întreprins foarte puţine acţiuni pentru ameliorarea situaţiei.

5. Vapi, India
Vapi, India
Este una dintre regiunile cele mai poluate din India. În același timp, este, de asemenea, zona cea mai industrializată a țării. Până în 1994, deşeurile industriale din această zonă erau pur şi simplu aruncate direct în natură, fără nici un control sau limită. În ultimii ani, datorită implicării organizațiilor non-guvernamentale, sunt implementate primele proiecte de refacere a mediului.

6. Oroya, Peru
Peru
Oraşul se află la o înălțime de 4000 m, în Anzii Peruvieni. Începând cu anul 1922, o companie americană extrage și procesează mineralele subterane, în principal, cupru și plumb. Timp de decenii, aici au fost eliberate fără nici un control, direct în mediul înconjurător fumul şi zgura rezultate în urma activităţilor industriale. În consecinţă, în sângele copiilor, autoritățile sanitare locale au găsit o concentrație de plumb de 3 ori mai mare decât limitele admise. Compania americană Doe Run, care administrează complexul minier, s-a angajat recent să introducă unele sisteme mai eficiente de tratare a emisiilor poluante.

7. Derzhinsk, Rusia
Dz, Rusia
Acest oraș situat în partea europeană a Rusiei, este cel mai poluat oraş de pe Pământ. Responsabili pentru acest dezastru enorm de mediu sunt autorităţile ruse, care în goana după construcţia celor mai puternice arme chimice, au deversat în natură tone de produse chimice utilizate la construcţia acestora. Autoritățile de mediu au depistat concentraţii de dioxine și fenol, care depăşesc de 17 milioane de ori limita admisă. Acest dezastru natural a adus la o rată a mortalității în această regiune, care depăşeşte cu 260% rata natalității, iar speranța de viață este printre cele mai scăzute din lume, cu 42 de ani pentru bărbați și 47 pentru femei. Până în prezent, au fost inițiate proiecte de reabilitare a mediului, doar asupra unor mici zone închise. Cu toate acestea, ruşii încă nu intenţionează să se gândească la un plan serios și cuprinzător de recuperare a mediului şi salvare a vieţilor omeneşti.

8. Norilsk, Rusia
Nortisk, Rusia
Şi de această dată, vina o poartă industria minieră şi autorităţile responsabile, care de zeci de ani extrag de aici nichel, cupru, cobalt, paladiu şi alte minerale rare. Tone de dioxid de sulf sunt eliberate în mediu în fiecare an. Norsilsk Nichel, compania rusă responsabilă de acest dezastru natural, este una dintre cele mai poluante din fosta Uniune Sovietică. În ultimul timp, compania susține că a întreprins un program de control și reducerea emisiilor poluante, iar din 2007 a permis accesul în zonă pentru Institutul Blacksmith, pentru a se ocupa cu monitorizarea situaţiei. Cu toate acestea, potrivit experților locali, concentrațiile de nichel, cupru, dioxid de sulf și fenol din atmosferă au crescut în ultimii ani.
9. Cernobîl, Ucraina
Cernobil
Cine nu-și amintește dezastrul de la Cernobîl? 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear, care a avut loc vreodată, mai mare decât cele de la Hiroshima și Nagasaki luate împreună. Mass-media în ultimii ani a informat pe larg publicul cu privire la situația dezastruoasă de aici. Situaţia este extrem de gravă chiar şi în prezent în zonă, efectele dezastrului din 1986 nu au fost înlăturate nici până acum. Această catastrofă a adus la mii de cazuri de leucemie şi cancer în rândul populației din zonă, dar şi la mii de kilometri depărtare, atunci când a avut loc explozia reactorului nuclear. Efectele acelei explozii sunt prezente şi acum pe o rază de sute de kilometri pătraţi, iar cel mai grav este că autorităţile sovietice din acea vreme nu au întreprins nimic pentru ajutorarea populaţiei, chiar mai mult, în primele zile, când trebuiau să se întreprindă acţiuni de evacuare şi salvare a populaţiei, acestea au ascuns acest dezastru de întreaga lume, din frica de a nu se face de râs în faţa puterilor occidentale.

10. Kabwe, Zambia

A fost timp de mai multe decenii cea mai importantă zonă industrială din Zambia, datorită depozitelor sale de minerale exploatate din anul 1902 de către britanici. În 1994, minele au fost închise, dar orașul devenise deja un dezastru ecologic. În sângele locuitorilor au fost detectate concentrații de plumb de 10 ori mai mari decât nivelul maxim permis, cu consecințe grave în dezvoltarea fizică pentru copii şi adolescenţi. Din păcate, acţiunile de remedierea necesare sunt extrem de scumpe. Institutul Blacksmith, dar şi alte organizaţii de mediu, sunt în căutare de resurse financiare şi fonduri pentru iniţierea acţiunilor necesare, menite să salveze mediul înconjurător şi viaţa şi sănătatea locuitorilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...