Ţara condamnată înainte de a se naşte; Problemele care ar putea apărea dacă Scoția se desprinde de Marea Britanie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Naționaliștii din Scoția, care vor ca țara să se rupă de Marea Britanie, câștiga din ce în ce mai mult teren, în condițiile în care îi despart doar nouă procente de cei care vor ca provincia să rămână în componența Regatului, cu doar două luni înainte de referendumul pentru obținerea independenței, scrie Bloomberg.

Potrivit unui studiu realizat la începutul lunii, numărul celor care susțin actuala organizare a Regatului Unit a scăzut la 41%, în timp ce cei care susțin independența Scoției au ajuns la 32%, cu doar nouă puncte în spatele unioniştilor. Cei care nu s-au decis încă reprezintă o parte importantă de 27% dintre votanți.

Astfel, potrivit TNS, compania care face câte un astfel de sondaj în fiecare lună, începând din septembrie anul trecut, numărul unioniştilor a scăzut cu zece procente, în ultimele zece luni. Sondajul, la care au participat 995 de persoane, cu vârstă de minimum 16 ani, s-a desfășurat între 25 iunie și 9 iulie.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Încă o regiune vrea independență

Scoția organizează, pe 8 septembrie, un referendum pentru obținerea independenței, în timp ce majoritatea partidelor politice de la Londra se opun desprinderii provinciei de Regatul Unit.

Deși rezultatele sondajelor au arătat în permanență preocuparea naționaliștilor pentru păstrarea unității de 307 ani a Regatului, pe parcursul ultimului an numărul celor care susțin independența a crescut constant.

Problema cea mai importantă pe care naționaliștii trebuie să o rezolve odată cu desprinderea Scoției de marea Britanie este ce monedă națională va fi utilizată în statul proaspăt format. Autoritățile de la Londra susțin că o Scotie independența nu va putea folosi lira sterlină.

Ministrul de finanțe, George Osborne, membru al Partidului Conservator, secretarul șef al Trezoreriei, Danny Alexander, din partea Liberal-Democraților, și Ed Balls, unul dintre liderii Partidului Laburist și ministru de finanțe în guvernul paralel al opoziției au lansat mesaje de avertisment că Scoția nu va putea forma o uniune monetară cu Marea Britanie dacă își va proclama independența.

Avertismentul demontează unul dintre elementele cheie pe care se bazează platforma naționaliștilor. Partidul Naționalist din Scoția susține ferm că independența Scoției trebuie însoțită de formarea unei uniuni monetare cu Marea Britanie, și nu aderarea la zona euro sau crearea propriei monede.

Citeşte şi: (VIDEO) Evgheni Şevciuk vrea un “divorţ civilizat” între Transnistria şi Republica Moldova

Economiștii marilor bănci consideră că menținerea lirei sterline ca monedă națională ar fi singura variantă practică pentru Scoția, după o eventuală proclamare a independenței față de Marea Britanie, potrivit unei analize publicate de Bloomberg.

Pe fondul acestor discuții, investitorii străini au început deja să fie preocupați de viitorul Scoției și al Regatului și încep să-și îndrepte investițiile înspre alte zone. În acest context, analiștii se așteaptă la o volatilitate crescută a monedei naționale britanice în lunile viitoare și la o depreciere semnificativă în raport cu dolarul.

În cazul în care scoţienii votează pentru desprinderea de Marea Britanie, analistul Morgan Stanley se aşteaptă la o depreciere cu 10% a monedei naţionale. Totodată, BNP Paribas, unul dintre primii 10 cei mai mari traderi de valute din lume, estimează fluctuaţii masive ale lirei sterline în preajma votului pentru independenţă.

Guvernul semi-autonom din Scoţia a convocat referendumul pentru independenţă pentru luna septembrie, urmând ca desprinderea de Regatul Unit să se facă pe 24 martie 2016. Scoţia face parte din Regatul Unit al Marii Britanii din 1707. Începând cu 1999, Parlamentul scoţian controlează sănătatea, educaţia, transporturile şi justiţia, în timp ce economia, apărarea şi politica externă sunt administrate de guvernul de la Londra.

Citeşte şi: Chişinăul va recunoaşte independenţa Transnistriei! De ce nu e bună federalizarea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...