Snowden a criticat Rusia, unde „nu intenționa să meargă niciodată”

by Genko Genko

Americanul Edward Snowden a criticat sâmbătă limitarea libertății de expresie în Rusia, unde el s-a refugiat și unde a explicat că „nu intenționa să meargă niciodată”, relatează AFP.

Fostul consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA, vizat de un mandat de arestare pentru c-a dezvăluit amploarea programelor americane de supraveghere electronică, s-a exprimat prin videoconferință în timp ce i-a fost acordat la Molde, în Norvegia, Premiul Bjornson pentru libertatea de expresie.

Întrebat în legătură cu situația drepturilor omului și îndeosebi despre controlul Internetului de către autoritățile din Rusia, unde el trăiește de doi ani, Snowden s-a arătat pesimist. „Este decepționant, este agasant”, a declarat Snowden.

El a reamintit că n-a ales să locuiască acolo: „N-am intenționat niciodată să merg în Rusia. Aceasta n-a fost niciodată planul meu. Eram în tranzit pur și simplu în direcția Americii Latine. Din păcate, pașaportul meu a fost blocat, a fost anulat de către SUA”.

„Am cerut azil în 21 de țări (…) Tac toate în continuare, refuzând examinarea cererii mele, deoarece ea n-a fost depusă pe teritoriul lor. Rusia a fost de fapt una dintre ultimele țări unde am făcut cerere”, a afirmat Snowden.

„Este o viață normală. Aș fi preferat să trăiesc în țara mea. Dar exilul este exil”, a mai spus americanul.

CITIȚI ȘI...