După Ucraina, Kazahstan interzice Partidul Comunist

by Genko Genko

Partidul Comunist din Kazahstan a fost interzis în această țară, după ce o cerere în acest sens a fost aprobată de Ministerul de Justiție kazah, scrie tengrinews.kz.

Partidul Comunist din Kazahstan a fost înregistrat pe 27 august 1998, iar prim-secretar al Comitetului Central al Partidului a fost ales Serikbolsyn Abdil’din.

În 2003, partidul a fost reînregistrat. În acel moment, formaţiunea politică avea peste 54 de mii de membri. În 2004, partidul s-a divizat, din el desprinzându-se Partidul Popular Comunist din Kazahstan (care nu a mai intrat în parlament) şi Partidul Comunist.

În 2011, Curtea Administrativă din Almaty a suspendat activitățile Partidului Comunist timp de șase luni, iar în 2012 a extins interdicția pentru încă șase luni.

După lichidarea partidului comunist din Kazahstan, în această ţară au mai rămas doar 8 partide politice, printre care şi cel de guvernare, numit„Nur Otan”, condus de președintele Nursultan Nazarbayev.

În vara acestui an, Partidul Comunist din Ucraina a fost interzis în cadrul alegerilor locale sau parlamentare din țara vecină. O decizie în acest sens a fost luată de către ministrul Justiției de la Kiev.

Potrivit lui Pavel Petrenko, ministrul ucrainean al Justiției, decizia a fost luată în conformitate cu o lege a „decomunizării” țării, adoptată în acest an de către Parlamentul ucrainean.

CITIȚI ȘI...