România finanțează în Moldova o guvernare care fură banii „pe ușa din spate”

by Genko Genko

România vrea să ajute Moldova cu bani în timp ce marii finanţatori externi FMI, Banca Mondială şi UE au sistat sprijinul bugetar din cauza semnalelor că banii oferiţi se fură „pe uşa din spate”.

Anunţul făcut miercuri (după şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova), de către premierul român Victor Ponta, privind demararea procedurii de oferire de către România a unui credit în valoare de 150 de milioane de euro Republicii Moldova (aproximativ atât reprezintă cheltuielile bugetare pe 2 luni în Moldova), pe un termen de 5 ani, cu dobânda de 1,5% este criticat pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit unor comentatori români, România se comportă „ca o asistentă medicală care duce pe furiş un pachet de ţigări unui bolnav de pneumonie, în pofida recomandării doctorilor (FMI, BM şi UE)”.

Banca Mondială: „Ar fi ilogic şi iresponsabil…”

În luna iunie 2015, când a anunţat întreruperea finanţării Republicii Moldova (din cauza corupţiei şi problemelor din sectorul bancar), directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, a spus că „ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acţionarilor săi prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din dos, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar”. El a mai spus că bugetul Republicii Moldova nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale. „Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării respective este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici”, a spus Kremer.

De atunci, criza economică în Republica Moldova s-a acutizat până la dramatism. Guvernul întâmpină dificultăţi inclusiv în ceea ce priveşte plăţile curente. Dacă anunţul de oferire a creditului de 150 milioane de euro din partea României se va materializa, România va deveni al doilea cel mai mare creditor al Republicii Moldova după FMI. Potrivit şefului Executivului de la Bucureşti, aceşti bani vor fi oferiţi pentru ca Moldova să facă faţă crizei economice până ce va fi încheiat un acord cu instituţiile financiare internaţionale: „Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar şi bugetar. Cred că este de datoria şi puterea României ca, într-un moment dificil, să fie prima care spune: da, vă putem oferi acest împrumut rambursabil, în condiţii extrem de avantajoase. Nu vedem acest împrumut ca pe o operaţiune comercială, ca pe o afacere, ci ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten”, a precizat Ponta.

România greşeşte!

În cazul în care parlamentele ambelor ţări îşi vor da acordul, prima tranşă, de 60 de milioane de euro, din creditul românesc va fi oferită Republicii Moldova până la sfârşitul anului curent. Premierul moldovean Valeriu Streleţ a dat asigurări că „Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive”. (…) „Vrem să reanimăm proiectele investiţionale care au fost temporar suspendate din cauza lipsei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare – bani pe care contam foarte mult”, a spus Streleţ.

Unii experţi români susţin că România greşeşte prin oferirea acestui credit Moldovei. Potrivit lor, Republica Moldova nu are nevoie de sprijin bugetar – bani care se cheltuie ineficient, ci de investiţii şi de reforme care să aducă o dezvoltare sustenabilă şi continuă. Ori, cu aceşti bani promişi, România pur şi simplu va menţine cheltuielile bugetare ale unui sistem nereformat şi super-corupt. În plus, există riscul deteriorării relaţiilor FMI/UE cu România.

În prima zi a protestelor non-stop împotriva corupţiei din centrul Chişinăului, manifestanţii au cerut creditorilor şi prietenilor externi ai Republicii Moldova să nu mai trimită bani pe linie guvernamentală în Moldova, deoarece aceştia sunt furaţi şi ajung în zone off-shore, iar populaţia rămâne săracă şi datornică.

Încă 100 de milioane de euro – credit nerambursabil

Anterior, România a mai decis alocarea unui ajutor nerambursabil de 100 milioane de euro. La şedinţa de marţi a guvernelor celor două state româneşti s-a decis cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Astfel, de acoperire financiară vor beneficia proiecte din domeniul transporturilor, ce vizează proiectarea şi construcţia unor noi poduri peste Prut, proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie şi gaze naturale, menite să asigure independenţa energetică a Republicii Moldova. De asemenea, vor fi finanţate proiecte din domeniul sănătăţii, mediului şi vor fi suplimentate fondurile pentru reparaţia grădiniţelor din Moldova. Potrivit premierului român Victor Ponta, cel mai popular proiect din Republica Moldova finanţat de Guvernul României – construirea şi repararea instituţiilor preşcolare – va continua cu alocarea, în perioada imediat următoare, a încă 5 milioane de euro.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău

CITIȚI ȘI...