(VIDEO) Papa Francisc, vizită istorică la Casa Albă

by Genko Genko

Barack Obama îl primeşte miercuri pentru prima dată la Casa Albă pe Papa Francisc, o autoritate morală şi totodată un aliat politic al celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, relatează AFP.

O mulţime imensă – aproximativ 15.000 de invitaţi – este prezentă pe vasta peluză a Casei Albe pentru a-l primi, cu mare pompă, pe „cel mai populat om din lume în prezent”, cum l-a salutat vicepreşedintele Joe Biben.

Preşedintele american şi Suveranul Pontif urmează să ia cuvântul, pe rând, după ce vor asculta imnul Vaticanului (Inno e Marcia Pontificale), apoi pe pe cel al Statelor Unite (The Star Spangled Banner).

Ei se vor întreţine, după aceea, în Biroul Oval, în a doua întâlnire privată, după cea din primăvara lui 2014, la Vatican.

Este vorba despre a treia vizită a unui papă la Casa Albă, după ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în 1979, iar George W. Bush pe Benedict al XVI-lea în 2008.

Un lucru rar, Obama, care este protestant, l-a primit el însuşi, marţi, pe pistă, pe acest Papă argentinian, care a pus pentru prima dată în viaţa sa piciorul pe pământul american.

Casa Albă dă asigurări că această vizită nu are niciun scop politic. „Obiectivul acestei întâlniri este să le ofere celor doi ocazia să discute despre valorile lor comune”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al lui Obama. „Va exista suficient timp pentru politică în celelalte 364 de zile ale anului”, a adăugat el.

CITIȚI ȘI...