Manifest pentru susținerea participării femeilor în politică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanți ai Clubului Politic al Femeilor 50/50, în parteneriat cu Forul Organizaţiilor de Femei din RM, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Fundaţia Est-Europeană, Gender Centru şi Centrul de Drept al Femeilor, au lansat un apel public către cetățeni, pentru susținerea acțiunii de promovare a cotei de participare minime de 40% a femeilor și bărbaților.

Evenimentul a început la ora 9:00, în faţa Teatrului de Operă şi Balet din capitală, unde s-au adunat cel puţin 100 de persoane, care au insistat asupra sensibilizării deputaților pentru adoptarea cotei minime de 40 la sută.

Ecaterina Mardarovici, Președinte al ”Clubului Femeilor 50/50” și membră a Consiliului ONG, opinează că ”sistemul politic, așa cum este acum în majoritatea țărilor, inclusiv în R.Moldova, marginalizează femeile și favorizează bărbații. Este un cerc vicios. Pentru a crea oportunități egale pentru femei de a participa la viața politică, economică, socială este nevoie să fie schimbate un șir de legi.”

Acțiunea vine să încurajeze femeile din Republica Moldova să se afirme în politică și să contribuie la minimizarea fenomenului de discriminare pe bază de gen.

Acesta este textul de apel al organizatorilor, către deputații și deputatele din Parlamentul Republicii Moldova:

,,Noi, reprezentanţii Organizaţiilor Societăţii Civile, ne exprimăm îngrijorarea faţă de clasa politică din Republica Moldova, pentru că timp de aproape 4 ani nu au realizat măsuri clare, pentru a asigura participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional.

Ţinem să menţionăm că la momentul actual există trei propuneri legislative*, care adoptate, ar putea să contribuie pozitiv la asigurarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi domeniul electoral şi procesul de luare a deciziilor. Chiar dacă propunerile legislative au fost elaborate cu participarea largă a societăţii civile, au fost fundamentate prin studii şi analize încă din 2011/2012, acestea nu au fost adoptate din lipsă de voinţă politică.

Subliniem faptul că situaţia cu privire la participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul politic şi decizional nu a înregistrat îmbunătăţiri semnificative. În alegerile parlamentare din 2005, proporţia femeilor candidate era de 29% iar în 2010 de 28,1%, iar dacă în anul 2007 au fost alese 163 de femei primare, atunci în alegerile locale din 2011 numărul acestora a crescut pînă la 166.
Solicităm, examinarea, dezbaterea şi adoptarea proiectelor de lege în cauză pînă la începutul campaniei electorale din acest an.”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...