De ce e o idee proastă că ne înconjurăm de obiecte inteligente

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un frigider care-ți trece singur laptele pe lista de cumpărături atunci când mai ai puțin. Un seif care îți numără banii. O mașină care-ți pune muzica direct de pe Internet.

Toate aceste inovații sună grozav, până când afli la ce riscuri te expui, scrie Zeynep Tufekci într-o amplă analiză publicată de New York Times.

Tufekci este profesor la Școala de Informații din cadrul Universității din Carolina de Nord, SUA, și editorialist colaborator al publicației americane.

Recent s-a făcut un experiment interesant. Doi așa-ziși hackeri au reușit, de pe o canapea și folosindu-se doar de laptopuri, să preia controlul de la distanță asupra unei mașini, un Chrysler Jeep Cherokee, care circula pe autostradă. Testul și-a propus să demonstreze cât de vulnerabile sunt actualele tehnologii. A reușit, pentru că hackerii au oprit motorul automobilului de lux.

Citeşte şi: (VIDEO) Tehnologiile auto, vulnerabile în fața hackerilor; Controlul asupra unei mașini, preluat de la distanță

Hackerii pot controla un autoturism de la distanță dacă știu doar adresa IP a mașinii. Un autovehicul atacat informatic este doar un exemplu dintr-o multitudine de lucruri care pot merge prost când vine vorba de aparate echipate cu software și conectate la rețele digitale, tendință cunoscută și sub numele de Internet of Things (Internetul Lucrurilor).

Companiile vând cu succes astfel de obiecte, folosindu-se de argumente legate de comoditate și o securitate mai bună. În realitate, securitatea și datele personale sunt mai vulnerabile în cazul dispozitivelor inteligente.

La început, Internetul avea rolul să le faciliteze comunicarea persoanelor care aveau deja încredere una în cealaltă, cum ar fi cercetători sau militari. Pe măsură ce Internetul a evoluat de la câteva mii de utilizatori la peste trei miliarde, eforturile de a spori securitatea au fost încetinite de costuri, ignoranță și interese.

O tendință catastrofală

Fenomenul de a conecta obiectele din viața cotidiană la această rețea șubredă, nesigură, va crea Internetul Lucrurilor Atacate de Hackeri. Este iresponsabil și posibil catastrofal, avertizează Zeynep Tufekci.

Citeşte şi: (STUDIU) Efectul Google: Cât de mult ne afectează internetul memoria și inteligența

Crezi că ai un seif inteligent? Hackerii îl pot goli cu un simplu USB, după care își pot șterge urmele, adică istoricul depunerilor și retragerilor. O armă de ultimă generație? Cercetătorii au reușit să controleze de la distanță sistemul de alegere a țintei, fără ca lunetistul să știe.

Într-adevăr, Chrysler a rechemat în service 1,4 milioane de jeep-uri pentru a repara vulnerabilitatea informatică despre care vorbeam mai sus, însă companiei i-a luat mai mult de un an de când problema a fost semnalată pentru prima oară.

Ca să nu mai spunem că decizia a fost luată după ce experimentul spectaculos de pe autostradă s-a bucurat de o atenție uriașă din parte presei, iar Administrația Națională de Siguranță a Traficului pe Autostrăzi din SUA a cerut acest lucru. După ce software-ul a fost verificat, compania a anunțat că nu s-a găsit niciun defect.

„Dacă doi tipi care stau pe canapea reușesc să oprească motorul unei mașini de la kilometri distanță, atunci nu știu ce poate fi defect în lumea Chrysler. Iar Chrysler nu este singura companie compromisă: de la BMW la Tesla și General Motors, multe mărci de automobile au fost atacate informatic și cu siguranță urmează și mai multe”, a comentat specialistul.

Tufekci susține că modul în care funcționează toate aceste noi conexiuni trebuie reglementat prin lege, iar producătorii să investească și să se preocupe mai mult de problemele de securitate – exact opusul a ceea ce se întâmplă în prezent.

Citeşte şi: Inteligenţa artificială ameninţă clasa de mijloc şi poate accentua crizele sociale


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...