CSM vrea „dreptate” pentru un judecător condamnat pentru accidentarea mortală a unui om

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține sesizarea depusă de deputații Artur Reșetnicov și Igor Vremea la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea unui decret al președintelui Nicolae Timofti prin care a fost demis din sistemul judecătoresc magistratul Judecătoriei sectorului Centru, Ivan Busuioc, după ce a fost condamnat la închisoare, cu suspendare, pentru faptul că a accidentat mortal un bărbat.

Ivan Busuioc a depus cerere de demisie onorabilă din sistemul judecătoresc chiar dacă în privința acestuia a fost pronunțată sentință de condamnare, iar CSM a acceptat cererea magistratului, scrie Ziarul Național. 

Președintele republicii a refuzat însă să îl lase pe judecător să plece onorabil din sistem, semnând un decret de demisie, pe 12 ianuarie 2016, ca urmare a hotărârii definitive de condamnare a lui Ivan Busuioc.

În cadrul ședinței de astăzi, membrii CSM au decis să susțină sesizarea celor doi deputați transfugi care consideră că Timofti ar fi încălcat prevederile constituționale atunci când a refuzat să îl demită „onorabil” pe Busuioc din sistemul judecătoresc.

 „Președintele nu are dreptul să modifice temeiul în baza căruia este propusă demisia unui judecător. Există prezumpția nevinovăției. CSM a acceptat cererea de demisie a domnului Busuioc. Președintele putea să respingă cererea, și dacă CSM își menținea decizia, atunci ar fi fost obligat să semneze decretul. În plus, președintele a ținut această decizie timp de aproape doi ani, în această perioadă judecătorul a fost suspendat din funcție, iar dvs. știți care este volumul de muncă în judecătoriile din Chișinău”, a precizat membrul CSM, Teo Cârnaț.

Această poziție a fost combătută de membra CSM, Tatiana Răducanu.

„Cum poți lăsa să plece onorabil din sistem un judecător condamnat penal? Care e mesajul pe care îl transmitem tuturor judecătorilor? Am avut un caz în care un judecător a recunoscut public că a luat mită și a cerut totuși să fie demis onorabil din sistem. Astfel, noi punem în pericol întregul sistem”, a precizat judecătoarea.

În context, membrii CSM și-au amintit că până acum nu au făcut niciodată uz de dreptul lor de a-și revedea deciziile cu privire la eliberarea unor judecători.

„Noi avem dreptul de a revedea deciziile de demisie atunci când se constată ulterior că judecătorul a comis abateri grave”, a amintit Teo Cârnaț.

„Și cum vă imaginați că am putea face acest lucru? Să îl mai demitem o dată? Cum îl vom lipsi de indemnizațiile de demisie și alte înlesniri”, a declarat Răducanu.

Propunerea de a susține sesizarea depusă la Curtea Constituțională de deputați a fost susținută de șapte din cei opt membri ai CSM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...