CSM a respins investigarea unui caz de prejudiciere a bugetului de stat cu peste 780 de mii de lei

by Genko Genko

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins astăzi sesizarea Procurorului General de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale în privinţa a trei judecători de la Curtea de Apel Chişinău, care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 780 de mii de lei.

Potrivit Procuraturii, în aprilie 2010, Judecătoria Nisporeni a examinat o cauză civilă, privind încasarea de la un agent economic a unei datorii de peste 560 de mii de lei. Respectiva hotărâre a devenit definitivă şi executorie, nefiind atacată în termenul stabilit de lege de nici o parte la proces.

Peste circa două luni de la intrarea hotărârii în vigoare, pârâtul a contestat-o la Curtea de Apel Chişinău, iar magistraţii acestei instanţe au admis apelul depus tardiv şi au casat hotărârea instanţei de fond, cu remiterea pricinii spre rejudecare, fără a justifica depăşirea termenului de declare al acestuia.

Ulterior, prin hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), acţiunile magistraţilor au fost recunoscute ilegale.

Prin aceeaşi hotărâre a CSJ a fost dispusă revizuirea cazului şi încasarea din bugetul de stat, în contul reparării prejudiciului material cauzat reclamantului, a peste 780 mii lei, hotărârea fiind executată de Ministerul Finanţelor în aprilie 2014.

În opinia procurorilor, prin acţiunile magistraţilor Curţii de Apel au fost încălcate principiul securităţii raporturilor juridice şi drepturile fundamentale, garantate de Constituţie şi CADO, fiind cauzate daune în proporţii deosebit de mari bugetului public.

CITIȚI ȘI...