Autoritățile pregătesc majorarea vârstei de pensionare

by Genko Genko

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a prezentat un proiect de lege privind reforma sistemului de pensii. Principala prevedere este majorarea vârstei de pensionare, gradul, până în 2026.

Ministerul Muncii susține că acest proiect vine ca un răspuns la „provocările” care pun în pericol sistemul de pensii, cum ar fi: numărul mic al contribuabililor și a cotelor de contribuții sociale la sistemul de pensii, vârsta de pensionare diferită, îmbătrânirea populației și migrația forței de muncă, condiții inechitabile de pensionare, economia informală și munca nedeclarat 

Astfel, noua lege prevede trecerea graduală la vârsta de pensionare standard (pentru femei – 62 de ani și pentru bărbați – la 65 de ani), cu 6 luni anual începând cu 1 ianuarie 2017. În prezent femeile se pensionează la 57 de ani, iar bărbații la 62.

Totodată, noua lege prevede și majorarea stagiului necesar de cotizare pentru femei de la 30 ani la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani.

news3_big

Proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online), ce va oferi cetățenilor oportunitatea să-și calculeze viitoarea pensie. Mărimea pensiei va depinde de contribuțiile achitate. Noul sistem va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, o singură instituție (în loc de 6) va stabili și achita pensiile – Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Acest lucru nu va influența condițiile și modalitatea de stabilire a pensiei pentru persoanele angajate în structurile de forță (MAI, MA, SIS, CNA, DIP, SPPS).

CITIȚI ȘI...