Amnesty International avertizează: Proiectul „Big Brother”, un pericol pentru cei incomozi guvernării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege „Big Brother”, aprobat de Guvern, trebuie să fie revizuit deoarece, în anumite situații, ar putea permite atentarea la dreptul fundamental al libertății și intimității vieții private în Republica Moldova, atenționează Amnesty International Moldova.

Organizația consideră proiectul de lege respectiv incomplet, astfel sugerează ca în noul art. 130-1, propus în Codul de procedură penală, în punctul (7) de a descrie detaliat mecanismul de protecție a datelor cu caracter personal, care sunt copiate din obiectele supuse procedurii de ridicare.

„Metodele de stocare, măsurile tehnicie de securitate, insuși informația copiată trebuie să fie reglemntate cât mai detaliat și transparent. Este necesar de stipulat toate detaliile despre perchiziția electronică, necesare pentru a proteja dreptul fundamental al persoanelor la viață privată, pe un timp îndelungat, versus perioada scurtă (punctul 8 al art. 130-1 din CPP)”, spun reprezentanții organizației.

De asemenea, cei de la Amnesty International Moldova spun că legea ar trebui să prevadă și situațiile de scurgere a datelor colectate și modalitatea de protecție a acestora.

„Ne întrebăm de ce Guvernul Republicii Moldova insistă să promoveze atât de rapid acest proiect de lege, fără a-l supune prealabil unei analize detaliate, prin prisma obligațiilor asumate de Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără a rectifica și înlătura ambiguitățile sus-menționate. Nu este clar cum va fi protejată presa de investigație, cetățenii și alți actori de abuzuri atunci când va fi aplicată prezenta lege. Amintim că asemenea proiecte de lege trebuie să fie în strictă concordanță cu prevederile Deciziei Curții Europene de Justiție, cu privire la restricționarea adoptării unor acte normative, care pot veni în contradicție cu art. 10 CEDO (libertatea de exprimare), din 2014”, se arată într-o declarație a organizației.

Reprezentanții organizației sunt de părere că legea, în versiunea actuală, trebuie să fie revizuită esențial, pentru a deveni un instrument de cercetare penală, în conformitate cu toate rigorile și standardele UE și nu unul de eventual șantaj al persoanelor, mass-media și altor actori care nu sunt pe placul guvernării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...