Ameninţare nucleară la marginea Europei; Ţară susţinută de Rusia şi Iran care ar putea fabrica bomba

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După cel de-al patrulea summit pentru Securitate Nucleară găzduit recent la Washington de preşedintele Obama, noi ostilităţi au izbucnit între Azerbaidjan, ţara ale cărei bune relaţii cu SUA au fost evidente, şi Armenia, susţinută de Moscova.

Cele două ţări sunt într-un război nedeclarat de la începutul anilor ’90, după ce, pe fondul unui conflict mai vechi, regiunea Nagorno-Karabakh, aflată în Azerbaidjan, la graniţa dintre cele două ţări, şi locuită de o majoritate armeană, s-a autoproclamat republică.

Motivele de îngrijorare privind Armenia nu se opresc aici. Săptămâna trecută autorităţile georgiene au anunţat arestarea mai multor armeni şi a unui georgian, suspectaţi că încercau să facă contrabandă cu materiale nucleare extrem de periculoase în valoare de 200 de milioane de dolari, relatează Washington Times.

Georgia şi Azerbaidjan se plâng constant că teritoriile lor separatiste – Abhazia şi Osetia de Sud, respectiv Nagorno-Karabakh – sunt folosite pentru contrabandă cu materiale nucleare, arme şi droguri.

Regiunea Nagorno-Karabakh şi celelalte teritorii ale Azerbaidjanului ocupate de Armenia au şi graniţă cu Iranul, nesupusă vreunui control. Nu este astfel de mirare că sunt sesizate frecvent transporturi cu camioane din Iran în aceste zone, care au loc în timpul nopţii şi pe care autorităţile de combaterea terorismului le suspectează de furnizarea unor arme ilegale din şi către Iran, cel de-al doilea principal aliat al Armeniei după Rusia.

Ameninţarea care pare să vină dinspre Armenia este alimentată şi de prezenţa în această ţară a unui reactor nuclear de tipul celor de la Cernobîl care operează în continuare după ce şi-a depăşit durata de viaţă.

Problema reactorului depăşit a fost de altfel discutată chiar la summit-ul pentru Securitate Nucleară, unde, în prezenţa lui Obama şi a altor lideri mondiali, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi cel al Turciei, Recep Erdogan, şi-au exprimat temerile, pe care preşedintele armean Serj Sarkissian s-a grăbit să le desfiinţeze.

Dacă însă reactorul din Armenia nu reprezintă numai o problemă de siguranţă a funcţionării, ci şi o potenţială sursă de material radioactiv pentru o „bombă murdară” (ce conţine explozibili convenţionali înveliţi în materii radioactive, n.red.), ameninţarea nu se mai limitează la regiunea Caucazului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...