Votat în Parlament: NATO va avea un birou la Chișinău. Ce atribuții va avea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Republica Moldova şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord cu privire la deschiderea unui Birou de Legătură al NATO la Chișinău.

Proiectul de ratificare a fost susținut cu majoritatea voturilor deputaților, dar a stârnit critici dure din partea aleșilor comuniști și socialiști.

Oficiul NATO din Chişinău va coordona programele de sprijin derulate de NATO în Republica Moldova, programe complementare, pe alocuri, cu cele implementate de UE în Moldova. De asemenea, NATO intenţionează să reia procesul de evacuare a pesticidelor din sudul Republicii Moldova, rămase din perioada sovietică, şi care afectează calitatea apei şi, implicit, sănătatea oamenilor care locuiesc acolo. NATO şi-a asumat integral cheltuielile pentru acest proiect. Oficiul NATO din Chişinău va avea şi o componentă de comunicare, pentru a informa corect cetăţenii moldoveni despre ajutorul şi proiectele NATO în Moldova.

Oficiul NATO din Chişinău va lucra împreună cu autorităţile moldovene asupra modernizării instituţiilor de apărare şi securitate, sporirea capacităţilor de apărare cibernetică şi fortificarea mecanismelor anti-corupţie în armată. Şeful Oficiului va avea un ajutor (la fel civil), care se va ocupa exclusiv de modernizarea Armatei Naţionale a Moldovei în comun cu autorităţile.

Deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău este rezultatul a peste doi ani de discuţii (iniţiate după izbucnirea conflictului din Ucraina). Republica Moldova a cerut şi a primit de la NATO un pachet important de asistenţă menit să o ajute să-şi modernizeze sistemul de securitate şi de apărare.

Ce rol au birourile NATO deschise în alte state

NATO dispune de mai multe asemenea birouri: la Kiev (un Centru de Documentare, deschis în 1997 și un Birou de legătură, deschis în 1999), la Tbilisi, în Georgia (deschis în 2013), un birou pentru Asia Centrală, la Tașkent (deschis tot în 2013), unul la Belgrad (inaugurat în 2006) și un birou de legătură în Djibouti (instalat în 2015). O organizație internațională are asemenea birouri pentru a asigura cooperarea și dialogul cu țări și zone de interes.

În Djibouti, de exemplu, biroul NATO este interesat de coordonarea cu alte organizații internaționale și țări implicate în combaterea pirateriei maritime (Operațiunea Shield) și de observare și strângere de informații despre evoluțiile din Yemen și activitatea militară iraniană din Marea Roșie și Golful Aden, două puncte strategice pe glob. Aici, biroul NATO armonizează activitățile alianței cu cele desfășurate de unii membri NATO prezenți cu baze militare în regiune, cum sunt Franța și SUA.

Mai aproape de noi, la Belgrad, biroul de legătură al NATO are, pe lângă funcția obișnuită de reprezentare, misiunea de cooperare pe dosarul Kosovo. La Kiev, biroul cooperează cu autoritățile ucrainiene în cadrul Parteneriatului pentru Pace, dar și al misiunilor de menținere a păcii și de observare, pe care Ucraina le-a desfășurat în Balcanii de Vest.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...