(VIDEO) Există „doar pietoni rapizi şi pietoni morţi!” Sau cum se conduce pe şoselele din Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conducerea unei maşini pe drumurile din Rusia este o reală provocare, scrie revista germană Focus. Fie nu te mişti defel, ca în orele de blocaj a traficului din capitala rusă, fie călătoria ta se transformă într-o „experiență care poate să-ți schimbe viața”.

Către ora opt seara, traficul cotidian din Moscova este oprit. Lângă gara Yaroslavsky sunt parcate „aleatoriu” mai multe maşini decât cele care încearcă să treacă prin zonă, își împărtășește observațiile jurnalistul german Jürgen Wolf.

„Parcurgerea a o sută de metri până la intersecție iți ia mai mult de o oră,” – se minunează acesta.

În schimb, în blocajele de trafic toţi sunt egali: Lada și Bentley trebuie să se târască umăr la umăr. Numai șoferii de taxi deţin magia care le permite să treacă mai repede decât oricine altcineva.

În cartiere, departe de străzile principale ale Moscovei, traficul devine mai fluent. Chiar și la oră de vârf aici viteza de deplasare rămâne relativ bună, spune Jürgen Wolf. Acum există o mulţime de aplicații electronice, și numai cu ajutorul lor șoferii pot depăși păienjenișul străzilor cu sens unic.

Cu toate acestea, șoferii de autoturisme, autobuze și camioane din Moscova pierd zilnic ore în șir în blocaje de trafic. Potrivit „indicelui de congestie al traficului” (TomTom), Moscova este liderul absolut într-un top care include 161 cele mai aglomerate rutier oraşe din lume. În plus, şoselele de centură ale Moscovei formează un fel de „efect de groapă”, care împiedică libera circulație a curenților de aer, respectiv aerisirea oraşului de gazele de eșapament, subliniază Focus.

După ce ai ieşit din Moscova, şoselele sunt lăsate pradă celui mai pur darwinism: „elita are întotdeauna prioritate”. Gradul de elitism este reflectat de marca maşinii. Cu cât e „mai luxoasă maşina, cu atât mai puţin i se aplică regulile de circulaţie”. O Lada ponosită trebuie să se ferească obligatoriu dacă în spate său lateral a apărut un strălucitor şi combativ Porsche Cayenne. Maşinile cu neoane încorporate în partea de jos a caroseriei se află în capul „lanţului trofic”.

În ceea ce priveşte viteza, pe şoselele cu patru benzi din Rusia aceasta este limită la 90 de kilometri pe oră, dar majoritatea maşinilor se deplasează cu peste 140 km/oră. În mare, există doar două motive pentru care se încetineşte: radarul poliției și trecerile peste calea ferată, explică autorul. Acestea din urmă au un aspect de șantier, și nici șoferii ruși nu riscă să le traverseze „cu vântul în plete”.

În schimb, trecerile pietonale sunt mai degrabă decorative şi cu caracter de recomandare, notează Focus. Potrivit unei zicale populare în Rusia, există „doar pietoni rapizi şi pietoni morţi”. De aceea, pentru cei care traversează strada, această experienţă de multe ori se transformă într-o provocare a sorții.

În 2013, numărul de amenzi rutiere a crescut semnificativ în Rusia. Cea mai mare dintre ele este de aproape 1.500 de euro. Cu toate acestea, „majoritatea automobiliștilor ruşşi fie încî nu au aflat despre noua lege cu privire la contravențiile administrative, fie pur și simplu nu le pasă”, subliniază autorul. Potrivit lui, acest lucru se datorează unor cauze pe care le puteți întâlni la fiecare sută de kilometri. „Cum poate un automobilist să respecte regulile de circulație, când poliţia rutieră nu impune niciun pic de respect?” – se întreabă jurnalistul.

Aproape fiecare rus îţi poate povesti nenumărate pățanii cu polițiștii corupți – care nu se feresc să regizeze infracţiuni cum ar fi excesul de viteză și apoi, rânjind, să pună în buzunar „amenda” încasată. Cei care nu stau la volanul unui supercar occidental scump, sau nu au numere de Moscova, nu au nicio şansă să scape de aceste „taxe” atunci când călătoresc prin Rusia, scrie Focus.

Părerea șoferilor din Rusia despre regulile de circulație este reflectată de statistica: Rusia s-a clasat pe primul loc în Europa după numărul de decese în urma accidentelor rutiere – la fiecare o sută de mii de locuitori se înregistrează 24 de decese datorate accidentelor rutiere. În fiecare an, în Rusia au loc aproape 43 de milioane de încălcări ale regulilor de circulaţie, peste 200 de mii de accidente, care au dus la moartea a 28 de mii de oameni și 250 mii de răniţi.
[youtube link=”https://youtu.be/5_70lcgLfCY” width=”590″ height=”315″]
Având în vedere că rușii nu pun prea mare preţ pe regulile de circulaţie, automobiliștii se bazează pe echipamente tehnice mai mult ca în alte părţi ale lumii. La fiecare câţiva kilometri „țipă” detectorul de radare, care te notifică distanța până la următorul radar al poliției. Pe parbriz stă lipit un înregistrator video. Smartphon-ul îndeplinește funcțiile de navigator și informează șoferul despre blocajele de trafic. Și în plus, în interioarele maşinilor adesea sunt atârnate tot felul de panglici și insigne pe post de talisman.

În concluzie, pentru a conduce în Rusia, ai nevoie de noroc, nervi de oţel, reflexe bune și o mulțime de gadgeturi pe post de asistenţi tehnici, rezumă Focus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...