Viceministrul de externe Lilian Darii speră ca retragerea trupelor ruse să fie inclusă pe agenda Adunării Generale ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viceministrul de externe Lilian Darii transmite de la New York, unde îl însoțește pe premierul Pavel Filip la Adunarea Generală ONU, că încă nu se știe dacă pe agenda ei se va afla retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Darii a spus că cererea Moldovei de includere a acestui punct pe agendă va fi discutată mai întâi într-un comitet general.

„Chestiunea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din Republica Moldova a fost întotdeauna pe agenda inclusiv a ONU. Nu din punct de vedere procedural, printr-un punct de pe agenda Adunării Generale, dar pe parcursul a 26 de ani de participare a Republicii Moldova la lucrările segmentului înalt al Adunării Generale ONU întotdeauna în declarațiile de pe înalta tribună a ONU s-a vociferat insistența noastră pentru retragerea trupelor străine, trupelor ruse, de pe teritoriul Republicii Moldova. În acest an s-a purces la includerea unui punct adițional pe agenda lucrărilor Adunării Generale ONU. Există anumite proceduri – la ședința care a avut loc în 12 septembrie s-a decis ca examinarea acestui punct să fie amânată pentru 23 octombrie. Credem că ne va reuși să includem acest punct, deoarece nimeni nu pune la îndoială faptul că trupele ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova ilegal”, a spus Darii, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta spune că includerea acestui punct nu vizează contingentul militar rus care este în componența forțelor de menținere a păcii din Zona de securitate, după cum se speculează în anumite mijloace de informare în masă.

Viceministrul transmite, totodată, că autoritățile de la Chișinău doresc transformarea actualei misiuni într-o misiune cu mandat internațional și care să aibă în componență forțe militare din mai multe țări.

Întrebat ce așteptări are Republica Moldova dacă ONU va discuta subiectul, acesta a declarat că „este o chestiune mai complicată în cadrul ONU. Decizia de a include acest punct pe agenda Adunării Generale se va discuta inițial în Comitetul general, din care fac parte 22 de state. Noi sperăm la un vot pozitiv în cadrul acestui Comitet.”

În Comitetul General este reprezentată, alături de alte 22 de țări, Federația Rusă, ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Deciziile în comitet se iau de obicei prin consens, dar dacă se ajunge la vot decide majoritatea simplă. Republica Moldova a trimis în luna august la ONU cererea de discutare a retragerii trupelor rusești din stânga Nistrului, stârnind criticile Rusiei, ale separatiștilor de la Tiraspol și ale președintelui pro-rus Igor Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...