Valentin Dolganiuc: Șansa o oferă electoratul, dar nu sondajele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Analistul politic Valentin Dolganiuc, cunoscut luptător pentru cauza națională, va ieși la 30 noiembrie la vot și va vota așa cum îi dictează conștiința, dar nu după cum spun sondajele, pe care le consideră drept o tehnică de manipulare electorală folosită de actuala guvernare.

Dolganiuc a votat pentru prima dată în anul 1976, într-o perioadă în care ți se oferea doar dreptul de a vota, nu și de a alege.

Chiar că am votat! (este o mare diferenţă între a vota şi a alege) A fost în anul 1976. Vă puteţi imagina?

Am participat la primele alegeri pe bază de alternativă în anul 1990. Într-adevăr au fost primele alegeri, mai mult sau mai puţin, libere. Ceea ce m-a făcut să particip foarte activ în acea campanie electorală a fost dorinţa de LIBERTATE. Dorinţa de a ne rupe de imperiul răului. Nu mai vorbesc despre faptul că şi eu candidam şi chiar am învins într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte cu exponenţii sistemului comunist criminal.

El consideră că anumite partide din actuala guvernare încearcă să profite de teama electoratului față de forțele proruse, folosindu-se de tehnici de manipulare pentru a determina cetățenii să voteze din nou cu aceleași partide. Fostul deputat nu este de acord cu ideea că scrutinul din 30 noiembrie este neapărat unul decisiv.

Este mai mult un discurs electoral fariseic. Eu am trecut prin multe voturi „decisive” pe parcursul vieții. Este o tehnică electorală ordinară, care are menirea de a crea o stare de panică, pentru ca alegătorul să fie dominat de emoții, dar nu de gândirea logică. Acestea sunt tehnici electorale rafinate, care au menirea de a manipula. Vectorul extern al Basarabiei a fost trasat la 27 august 1991, odată cu Declarația de Independență. Faptul că Republica Moldova a pendulat inadmisibil în toți acești ani este consecința unei clase politice de „cacao”, care plătește tribut trecutului imperial, pe de o parte, și banii Moscovei, precum și agenții ei, care au ocupat sau ocupă funcții înalte, pe de altă parte.

O altă speculație electorală sunt „partidele cu șansă”. Șansa o oferă electoratul, dar nu sondajele, televiziunile sau presa scrisă. Dacă ne luăm după capul acestora, atunci suntem sortiți.

Fostul vicepremier vede viitorul Republicii Moldova doar în Uniunea Europeană, adică într-un spațiu al civilizației.

Am spus-o nu o singură dată și o voi repeta de câte ori va fi posibil.Uniunea Vamală înseamnă sclavie, crimă, sărăcie, beție, dictatură, război de cotropire, lipsă de libertate.

Uniunea Europeană are la bază Drepturile și Libertățile fundamentale ale Omului. Ori aceasta înseamnă LIBERTATE, drepturi fundamentale, protecție socială, școală performantă, salarii și pensii onorabile, libertate de deplasare, șanse nelimitate pentru dezvoltare.

Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament, este de părere că la începutul anilor ’90 s-a pierdut o mare șansă de a ne rupe definitiv de influența Rusiei.

Clasa politică din acele timpuri nu era omogenă. Majoritatea deputaților și miniștrilor de atunci nu s-au rupt de trecutul lor sovietic nici până azi. Eu am făcut parte din minoritatea care a realizat Independența.

Cea mai mare greșeală a acelor timpuri a fost abandonarea balticilor. Mulți se bat azi cu pumnul în piept, dar atunci erau fideli Moscovei și făceau doar ceea ce le dicta metropola.

Abia acum îmi dau seama ce revoluție se producea în capul lor. Ei nu puteau accepta că Uniunea Sovietică nu mai există, că partidul comunist este scos în afara legii.

Ceea ce a urmat după 1994, odată cu venirea la putere a revanșarzilor, a dus la o stagnare criminală, care mai persistă și azi. Nu sa mai vorbit și nu se spune nimic despre interesul nostru Național. Locul lui l-au luat banii, banii, banii… Așa a fost în toate parlamentele și guvernele de după 1994. Trist că și azi avem aceeași situație.

Dolganiuc, care s-a remarcat în ultimii ani ca un critic dur al derapajelor actualei guvernări, cu o expertiză apreciată, s-ar întoarce în politică, dar doar în anumite condiții.

Le-am spus multor camarazi din anii ’90 că noi încă nu am dat ultima bătălie. Sunt un romantic incurabil, un idealist și un maximalist. Nu accept jumătățile de adevăr.

Pentru a schimba ceva temeinic în Republica Moldova e nevoie de un grup de sacrificiu, gen kamikaze. Nu e nevoie de un număr mare de oameni. O majoritate parlamentară și 15 miniștri. Punct. Toți ceilalți sunt numiți și angajați în funcții pe bază de concurs. Competența va sta în capul mesei. Mediocritatea va fi aruncată la gunoi. Toți vor fi responsabili în fața legii, dar nu în fața liderului de partid. Instituții de stat de calitate, independente de liderași de partide.

Doar în aceste condiții vom stârpi corupția, raider-ul, contrabanda, furtul bunului public și privat. Sistemul judiciar nu va mai fi aservit, iar instituțiile de stat vor fi cu adevărat independente.

Deși este o decizie grea pentru dânsul, Dolganiuc va ieși duminică la vot și va vota conștient.

Vă spun sincer că până în acest moment nu am reușit să fac un compromis cu propria conștiință.
Sigur voi merge și voi alege conștient. Voi vota astfel, încât să nu-mi fie rușine de cel care mă va privi din oglindă pe data de 1 Decembrie, ziua Unității Naționale a Tuturor Românilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...