Unde este averea fabuloasă a lui Putin; Ce ştim astăzi după ani de filaj realizat de CIA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În zilele în care Vladimir Putin era doar adjunctul primarului din Sankt-Petersburg, serviciile de informații americane au început să se intereseze în mod serios de acest fost KGB-ist, potrivit Times. Cu toate acestea, după aproape 20 de ani, se ştie foarte puțin despre averea personală a președintelui rus și mai ales „unde este aceasta ascunsă”.

Unul dintre motive este faptul că Statele Unite ale Americii au fost preocupate cu probleme mult mai importante, spune publicația. Pe lângă aceasta, Casa Albă, care încercă să „conviețuiască cu noul senior al Kremlinului” consideră rapoartele despre corupția din Rusia „incomode politic”.

Președintii americani, începand cu Bill Clinton, erau ghidati în politica externă de ideea restabilirii relațiilor cu Rusia. În același timp, ei ignorau complet analizele întocmita de subalterni despre „bogăția lui Putin și a celor numiți de el în functii”.

Citește și: Britanicii au pus ochii pe averea lui Putin; Vor dezvălui cât de bogat este de fapt „țarul”

O sursă din Congresul SUA a declarat pentru Times că „reduceri bugetare, atenție mai puțină acordată Rusiei și convingerea politică care acest tip de informație este incomod, în special în etapa inițială de resetare a relațiilor cu Rusia. Toate acestea înseamnă că implicarea în astfel de acțiune nu era ceva ușor”.

Oficialul şi-a amintit despre raportul CIA privind corupția din Rusia trimis la Casa Albă, care a fost returnat expeditorului cu comentarii obscene pe coperta documentului.

După 11 septembrie 2001, Trezoreria SUA a creat un nou departament, care folosea în lupta împotriva terorismului informații trimise de serviciile de intellicence.

„Al-Qaeda”, iar mai târziu Iranul, au devenit obiective-cheie ale Washingtonului, care voia să dezvolte o strategie de sancțiuni în cazul în care diplomația devine ineficientă, iar intervenția militară – imposibilă. Dar serviciile de informații nu au considerat Rusia o prioritate.

Când, în 2008, Moscova a invadat militar Georgia, reprezentanții Trezoreriei SUA de la Casa Albă au discutat introducerea de sancțiuni economice anti-ruse. Dar aceste propuneri nu au fost aprobate din cauza temerilor că ar putea provoca deteriorarea economiei globale. Totul s-a schimbat anul trecut, după ce trupele rusești au ocupat Crimeea.

Așa cum scrie Times, SUA au încercat să construiască relațiile cu Rusia în maniera legăturilor sale cu China, când relațiile economice protejează ambele părți de acțiuni nesăbuite în caz de litigii.

„În momentul de față, din cauza lui Putin și acoliților lui, am ajuns pe drumul inevitabil și distructiv care duce spre o agravare a situației”, a declarat un oficial american.

Într-un raport nepublicat al CIA din 2007, averea liderului rus era estimată la 40 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, notează ziarul, pentru cei care au lucrat în administrația SUA, era mai puțin interesant unde erau banii lui Putin, ci mai degrabă schimbarea de abordare în relațiile cu Rusia.

„În primul rând, avem nevoie să luam o poziție constructivă”, spune un fost angajat al Trezoreriei SUA. În opinia sa, este necesar să se înțeleagă în „ce situație politică suntem; cum vrem să presăm; care este cantitatea bună de presiune pentru descurajarea (lui Putin – n.r.), limitând pagubele economice globale”.

Oficialul crede că Putin este activat de „complexul lui Napoleon”. „Îi place să fie puternic, să dea ordine. Dar tânjește după îmbogățire? Desigur, pentru că pentru a fi cel mai puternic rus, ai nevoie de acces la o mare avere”, conchide oficialul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...