Unda naţionalismului străbate lumea ca înainte de Al Doilea Război Mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cunoscutul economist american Nouriel Roubini trage un semnal de alarmă asupra undei de şoc a naţionalismului care străbate lumea, din Europa până ăn China, amintind de apariţia guvernelor autoritare din anii ’30, ca răspuns la Marea Depresie, şi de cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Redresarea economică slabă de după criza financiară din 2008-2009 a creat la nivel mondial o opoziţie împotriva globalizării”, afirmă Roubini, potrivit Money News.

„Acest nou naţionalism ia diferite forme economice: bariere comerciale, protecţia activelor, reacţia faţă de investiţiile directe, politici care favorizează firmele, măsuri anti-imigraţie, capitalismul de stat şi naţionalismul resurselor”, a spus Nouriel Roubini.

Economistul american apreciază că în politicile economice, „populismul, anti-globalizarea, anti-imigraţia şi în unele cazuri rasismul şi partidele anti-semite sunt în creştere”.

Chiar şi Internetul este supus riscului, în ţări autoritare, cum ar fi China şi Rusia care limitează libertatea de exprimare.

În Europa de Est, Vladimir Putin speră să creeze fosta Uniune Sovietică

„Principalele cauze ale acestor tendinţe sunt clare. Redresarea economică anemică a oferit o deschidere pentru partidele populiste, pentru promovarea unor politici protecţioniste”, afirmă Roubini.

În special Europa este supusă riscurilor. „În cazul în care veniturile şi locurile de muncă nu vor creşte curând, partidele populiste pot veni mai aproape de putere la nivel naţional, în Europa.

Mai rău, zona euro ar putea intra în sfera riscului: unele ţări, precum Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană; altele, precum Spania şi Belgia, ar putea ieşi şi ele”, explică economistul american.

În Europa de Est, preşedintele rus Vladimir Putin speră să creeze fosta Uniune Sovietică. Naţionalismul este în creştere şi în Asia.

„Există un fir comun aici. Toate acestea ne amintesc de anii ’30, când guvernele autoritare din Europa şi Asia au apărut ca răspuns la Marea Depresie şi de cel de-Al Doilea Război Mondial, care a urmat”, a concluzionat Roubini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...