Un an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE; Moldova pendulează între Est și Vest

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostele republici sovietice, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, au semnat în urmă cu un an Acorduri de Asociere cu UE. Republica Moldova se află azi din nou la o răscruce, iar criza politico-economică actuală a readus în dezbatere schimbarea cursului politicii externe a țării, arată Deutsche Welle.

Pentru Georgia, Moldova și Ucraina, semnarea la 27 iunie 2014 a Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul summitului comunitar de la Bruxelles, a reprezentat unul din cele mai importante momente din istoria lor de după declararea independeței în 1991. Acordul încheiat cu UE prevede renunțarea la taxele vamale și extinderea comerțului între cele trei țări și blocul comunitar. Observatorii de la fața locului au remarcat însă că problemele politice și economice interne ale celor trei state împiedică aplicarea adecvată a Acordurilor de Asociere.

„Georgia vizează aderarea la UE. Se va reforma total în acest sens pentru a corespunde valorilor europene. Nu ne vom abate de la acest obiectiv”, a declarat pentru Deutsche Welle Kacha Gogolașwili, de la Fundația Georgiană pentru Studii Strategice și Internaționale (GFSIS).

Spre deosebire de Georgia, Republica Moldova se află azi din nou la o răscruce. Anatol Țăranu, de la centrul pentru cercetare strategică și consultanță „Politikon”, notează că, în ciuda dificultăților economice, forțele pro-europene au obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de după semnarea Acordului de Asociere și de după eliminarea vizelor pentru moldoveni.

Totuși, criza politico-economică actuală a readus în dezbatere schimbarea cursului politicii externe a țării. „Situația este proastă. Nu este exclus ca Moldova să ajungă în incapacitate de plată. Cercurile oligarhice au mare influență asupra dezvoltării țării”, a declarat Țăranu pentru DW. Totul depinde de construirea unei noi majorități parlamentare pro-europeane și capabile să implementeze reforme radicale.

Potrivit lui Țăranu, în societatea moldoveană nu există un consens privind direcția în care ar trebui să se dezvolte țara. Majoritatea se pronunță în favoarea integrării europene, dar forțele pro-Est sunt la rândul lor puternice.

Dintre cele trei țări, Ucraina se află de departe în cea mai dificilă situație. Kievul cheltuie resurse majore în conflictul cu Rusia, spune pentru DW Volodymyr Horbaci, de la Institutul Ucrainean pentru Cooperare Euroatlantică. El adaugă: „Luptele din estul Ucrainei împiedică autoritățile să aplice Acordul de Asociere. În plus, o parte a Acordului de Liber Schimb nici nu a intrat în vigoare. UE a făcut concesii Rusiei iar semnarea acestui din urmă acord a fost amânată pentru 1 ianuarie 2016.”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...