Ucraina poate fi decisivă în soluționarea conflictului transnistrean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De 25 de ani, Republica Moldova nu-și poate rezolva una din cele mai mari probleme ale sale – conflictul din Transnistria. Dacă, la vest, România este un partener liniștit și sigur, în est, Ucraina rămâne un vecin destul de vulnerabil, din cauza instabilității geopolitice. Pe de altă parte, Kievul ar putea deveni un partener de încredere în soluționarea conflictului de pe Nistru, se arată într-un comentariu Deutsche Welle.

Chiar de la începutul conflictului din Transnistria, în anul 1992, Kievul a participat activ la toate procesele de negociere a diferendului, jucând un rol important în dialogul dificil dintre Chișinău și Tiraspol. Pe parcursul timpului, relațiile moldo-ucrainene au avut atât aspecte pozitive, cât și negative, care au fost influențate destul de mult de poziția Federației Ruse.

Agenda negocierilor bilaterale privind segmentul transnistrean a fost întotdeauna plină de subiecte delicate, cum ar fi demarcarea frontierei și cooperarea vamală, probleme privind dreptul la proprietate, protecția mediului înconjurător al Nistrului, educația, protecția minorităților naționale etc.

„Transnistria a fost mereu un subiect sensibil pentru Ucraina, care a avut o influență asupra proceselor interne din regiune de natură politică, economică, etnică sau culturală. Acest lucru este de înțeles, deoarece aproximativ o treime din populația regiunii transnistrene este de etnie ucraineană. Mai mult decât atât, până în 1940 teritoriul din stânga Nistrului a fost parte a Ucrainei sovietice. De asemenea, luând în considerație acești factori, precum și unele interese politice, care au existat până la anexarea Crimeii între Kiev și Moscova, s-a remarcat faptul că Ucraina a fost deseori de partea Federației Ruse, iar Chișinăul rămânea neputincios în contextul acestor înțelegeri. Să nu uităm că țara vecină a oferit cetățenilor transnistreni un regim facilitat de obținere a cetățeniei ucrainene sau un alt exemplu este faptul că Ucraina a solicitat permisiunea de a deschide un consulat la Râbnița”, se arată în comentariu.

Situația s-a schimbat radical după ce relațiile ruso-ucrainene au intrat în impas, odată cu anexarea Crimeei și izbucnirea conflictului din Donbas, care, potrivit experților, este foarte asemănător cu cel din regiunea transnistreană. Pe de o parte, conflictul nerezolvat din Republica Moldova reprezintă o problemă pentru securitatea Ucrainei, unii analiști afirmând chiar că Federația Rusă vrea să creeze în sud-estul țării o republică nouă numită „Novorossia”. Iar, pe de altă parte, în pofida crizei economice, Moscova nu prea își exprimă dorința de a duce la un bun sfârșit soluționarea conflictului. Astfel, în circumstanțele actuale, Ucraina poate juca un rol decisiv în soluționarea atât a unei probleme regionale, cât și a reîntregirii Republicii Moldova, spune autorul articolului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...