Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce nu e bine să faci în Lunea Mare

by D M
Distribuiti mai departe...

Săptămâna Mare se deosebeşte de toate celelalte perioade ale anului bisericesc, una în care sunt retrăite patimile Mântuitorului, care lasă să se întrevadă bucuria şi lumina Învierii.

În Sfânta şi Marea zi de Luni încep Sfintele Patimi ale lui Iisus Hristos. În această zi este pomenit losif cel preafrumos şi smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.

Iosif a fost un fiu mai mic al patriarhului Iacov, născut din Rahila. Invidiat de fraţii săi din pricina unor visuri, a fost ascuns mai întâi într-o groapă. Tatăl lui este înşelat de fiii lui printr-o haină muiată în sânge, spunându-i-se că a fost răpit şi a fost mâncat de fiare sălbatice. În urmă a fost vândut ismailiţilor cu treizeci de arginţi, iar aceştia la rândul lor îl vând lui Putifar, mai-marele eunucilor faraonului Egiptului. Iosif ajunge în temniţă şi lanţuri. Apoi, în urma tălmăcirii unor visuri, a fost scos din închisoare, înfăţişat faraonului şi a fost pus domn peste tot Egiptul. 

Potrivit doxologia.ro, Iosif este preînchipuirea lui Hristos. Şi Hristos a fost invidiat de iudeii cei de acelaşi neam cu el, a fost vândut de ucenicul lui cu treizeci de arginţi, a fost închis într-o groapă întunecoasă, în mormânt. Sculându-se de acolo prin El Însuşi împărăţeşte peste Egipt, adică peste tot păcatul, îl învinge cu putere, conduce toată lumea şi ca un iubitor de oameni ne răscumpără prin darea hranei celei de Taină, dându-se pe El Însuşi pentru noi şi ne hrăneşte cu pâinea cerească, cu Trupul Lui cel purtător de viaţă.

Se spune că, în această zi, femeile încep curățenia pentru Paște. Se aerisesc casele pentru a ieși toate relele adunate peste iarnă. Tot astăzi se văruiește și se spală, ca să nu te prindă Paștele cu casa necurată. 

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.