(INFOGRAFIC) Topul ţărilor care îngrădesc libertatea de exprimarea pe Internet

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dreptul la libertate de exprimare? Sau de a fi informat? Ori acces nerestricționat la Internet? Există multe țări în lume unde aceste idei nu sunt puse în practică.

Mediul online se lovește de nenumărate bariere, lucru pus în evidență de studiul Freedom of the Net 2014, al cincilea raport anual realizat de organizația independentă Freedom House, potrivit Mashable.

Citeşte şi: (VIDEO) Cum funcționează internetul în Coreea de Nord: Există doar 1.000 de IP-uri

Din cele 65 de țări analizate, 36 au înregistrat o traiectorie negativă a libertății pe Internet, în perioada mai 2013 – mai 2014.

Cum s-a ajuns la această concluzie tristă?

Din ce în ce mai multe state au restricționat accesul la rețele sociale sau au șters conținutul publicat pe aceste site-uri. De asemenea, în intervalul luat în calcul, a avut loc o supraveghere agresivă a modului în care este folosit Internetul, precum și mai multe atacuri cibernetice.

De asemenea, în unele țări, jurnaliștii online, bloggeri și activiștii au primit foarte multe amenințări, iar unii dintre ei au fost arestați.

Cine se află în frunte

Raportul analizează trei factori mari pentru fiecare țară: obstacolele care stau în calea accesului la Internet, limitarea conținutului publicat în mediul online și violarea drepturilor utilizatorilor.

Iranul rămâne țara cu cea mai mică libertate de exprimare pe Internet, în ciuda speranței de reformare a mediului online sădită de administrația Hassan Rouhani, care a venit la putere în august 2013.

Acesta a îmbrățișat mai mult rețele sociale decât fostul lider, însă cetățenii încă nu au acces la unele site-uri, precum Facebook sau Twitter.

Studiul mai arată că autoritățile iraniene au condamnat oameni la închisoare pentru promovarea în mediul online a sufismului, printre altele.

Citeşte şi: (VIDEO) Un tanc românesc face senzaţie pe internet; Ce reuşeşte să facă şoferul acestuia

Sufismul nu este văzut că o sectă distinctă a Islamului, ci ca o dimensiunea interioară, mistică a acestuia, baza sa fiind iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu.

Raportul Freedom House mai menționează faptul că în mai 2014, șase tineri iranieni au fost arestați pentru că au postat pe Youtube un videoclip în care dansau pe melodia „Happy” interpretată de Pharell. Ei au primit șase luni de închisoare cu suspendare și 91 de lovituri de bici.

În topul citat, Iranul este urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia și Uzbekistan.

La polul opus se află Islanda. Guvernul din această țară nu blochează platformele de social media sau conținutul publicat pe ele, iar 97 la sută dintre gospodării sunt conectate la Internet.

Citeşte şi: (STUDIU) Bucureştiul, capitala europeană cu cea mai rapidă conexiune la internet

Top 5 este completat de Estonia, Canada, Australia, Germania și Statele Unite.
chartoftheday_3033_Internet_Freedom_Index_n


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...