SUA au spionat presa germană: „Mă aşteptam să se întâmple în Rusia sau China”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O anchetă realizată de Parlamentul german ridică semne de întrebare cu privire la faptul că administraţia Obama ar fi spionat jurnalişti nemţi, dar a şi intervenit în libertatea presei americane sub pretextul securităţii naţionale.

Citeşte şi: Franţa spionează comunicaţiile din Europa spre alte continente transmise prin cablurile submarine

Joi, coordonatorul serviciilor secrete nemţeşti, Gunter Heiss, a depus mărturie în faţa unei comisii parlamentare care vizează activităţile de spionaj ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) asupra Germaniei şi dacă agenţia de informaţii germana BND a ştiut acest lucru, arată CNN.

Faptul că NSA a spionat oficialii germani nu este o noutate, dar este deranjant în continuare. Joi, Wikileaks a lansat noi informaţii despre o conversaţie a Angelei Merkel cu asistentul său personal, pe care au purtat-o în 2011.

Dezvăluirea Wikileaks a sugerat, de asemenea, că NSA a spionat şi miniştri germani. Ambasadorul SUA în Germania, John Emerson, a fost chemat la seful cancelariei Peter Altmaier, pentru a discuta informaţiile.

Mai puţin observată în această săptămână a fost informaţia că NSA a spionat-o nu numai pe Merkel, ci şi unele publicaţii din Germania, în special Der Spiegel.

„Îţi lasă un gust amar să afli că agenţiile de informaţie americane spionează jurnalişti din alte ţări şi denunţă anumite surse din guvern”, a spus un jurnalist implicat, dar care a dorit să rămână anonim de teama repercusiunilor din partea autorităţilor germane sau americane.

Citeşte şi: Spionul rus care trăieşte în sărăcie în SUA; Cum a devenit un tânăr „trădător de ţară”

„Acest lucru e ceva ce mă aşteptam să se întâmple în statele autoritare, cum ar fi Rusia sau China, dar nu într-o democraţie”, a spus acesta.

Mai rău, a spus jurnalistul neamţ, este faptul că autorităţile din Germania, cancelaria germană sunt complici.

„Libertatea presei este constituţională nu numai în America, dar şi în Germania, dar o presă ce se teme de supravegherea investigaţiilor sale nu mai este o presă liberă”, a mai spus jurnalistul pentru CNN.

Gregg Leslie, directorul Comitetului reporterilor pentru libertatea presei (Reporters Committee for Freedom of the Press), a spus că spionajul nu este „surprinzător, dar cu toate acestea este dezamăgitor”.

Der Spiegel a scris vineri că reprezentanţii Guvernului german nu numai că au privit cum americanii au încălcat legea, ci chiar mai rău: i-au sprijinit.

Citeşte şi: Noi detalii despre felul în care spionează SUA oficialii francezi


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...