(STUDIU) Inegalitățile dintre bărbați și femei în privința educației s-au redus în ultimii zece ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii zece ani, inegalitățile dintre bărbați și femeie în materie de educație s-au redus, însă, în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, progresele au fost mai lente, subliniază miercuri un studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), publicat cu ocazia Forumului Femeilor (Women’s Forum) de la Deauville, în nord-vestul Franței.

Conform studiului, realizat în parteneriat cu Women’s Forum și cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE), în cursul ultimilor zece ani, în ceea ce privește educație primară (de la 6 la 11 ani), lumea s-a apropiat de obiectivul de școlarizare universală: o medie de 91%, comparativ cu 86% în urmă cu zece ani.

„Indicele de paritate” a trecut de la 95 la 98 de fete școlarizate la 100 de băieți școlarizați.

De fapt, două treimi din copiii nou școlarizați în ultimii zece ani au fost fete.

Totuși, conform studiului, mai rămân progrese importante de făcut în ciclul secundar: numai 78% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani merg la școală, iar fetele sunt mai puțin prezente decât băieții (96 la 100).

Progresele în materie de reducere a diferenței dintre bărbați și femei pe piața muncii sunt de asemenea notabile, însă ritmul lor a fost încetinit de criză, adaugă studiul. Procentul femeilor în populația activă a trecut de la 54% în 2000 la 57% în 2012. Ea a scăzut totuși în trei țări (în India, de la 36% la 30%, China, de la 77% la 70%, și în SUA, de la 70% la 67%).

La fel ca în urmă cu zece ani, domeniul sistemelor de informații și al tehnologiei rămâne o lume a bărbaților, mai arată analiza.

Numărul femeilor antreprenor a crescut: în 2011, 41% dintre lucrătorii independenți, cu sau fără salariu, erau femei, comparativ cu 35% în 2004.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...