(STUDIU) Cât de mult a influențat activitatea umană schimbările climatice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încălzirea globală care s-a produs de la revoluția industrială din secolul al XIX-lea până acum este responsabilă pentru aproximativ trei sferturi din vârfurile termice constatate și pentru aproape o cincime din precipitațiile excepționale, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Climate Change, citat de AFP.

Doi oameni de știință de la Institutul de științe ale climatului și atmosferei din Zurich, Erich Fischer și Reto Knutti, au comparat, cu ajutorul simulărilor și modelelor, fenomenele extreme ale erei pre-industriale și ale epocii moderne, într-o încercare de determinare a riscului încălzirii globale provocate de oameni.

Încălzirea cu 0,85 grade Celsius atinsă deja astăzi este responsabilă pentru aproximativ 18% din episoadele de ploi „cotidiene moderat extreme” și pentru 75% din valurile de căldură observate astăzi, estimează aceștia.

Aceste fenomene moderat extreme sunt evenimente care ar trebui să aibă loc în mod normal la fiecare trei ani, iar cele „foarte extreme” odată la 30 ani, a explicat Fischer.

„Am constatat că un episod de căldură care ar fi trebuit să apară în mod normal o dată la trei ani, survine de mai mult de patru sau cinci ori în trei ani, în condițiile climatice actuale”, a spus el prin e-mail pentru AFP, adăugând că a tras concluzia că trei sau patru astfel de fenomene (…) sun provocate de încălzirea globală”.

Potrivit oamenilor de știință, temperatura medie la suprafața Pământului a crescut cu 0,85 grade între anii 1880 și 2012, în special din cauza gazelor cu efect de seră emise de oameni în atmosferă.

Organizația Națiunilor Unite a stabilit o creștere țintă maximă de două grade în raport cu epoca pre-industrială. Dar, potrivit experților, o creștere de patru până la cinci grade este mult mai probabilă, dacă emisiile continuă în ritmul actual, cauzând nu numai schimbări climatice globale, ci și fenomene extreme.

Fischer și Knutti au stabilit că, la o încălzire de două grade Celsius, aproximativ 40% dintre precipitațiile extreme vor putea fi puse pe seama influenței umane.

Probabilitatea unui vârf de căldură la o încălzire globală de două grade Celsius este aproape dublă față de cazul unei creșteri cu 1,5 grade și de peste cinci ori mai mare decât în cazul celei actuale (de 0,85 grade), susțin sursele citate.

Această concluzie are implicații importante pentru discutarea diverselor obiective de atenuare a încălzirii globale în cadrul negocierilor privind clima, subliniază cei doi oameni de știință în perspectiva Conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice (Paris Climat 2015) din luna decembrie, mai scrie AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...