Semnal de alarmă: Băncile centrale nu mai pot să limiteze riscurile din economia globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Creşterea economică globală se află în pericol ca urmare a diminuării arsenalului de măsuri pe care guvernele şi băncile centrale le au la dispoziţie pentru reducerea riscurilor, arată raportul asupra perspectivelor macroeconomice la nivel global pentru 2016-2017 realizat de agenţia Moodys.

Din noiembrie 2015 şi până în prezent, riscurile care planează asupra creşterii economice globale s-au accentuat, efectul acestora putând să îl depăşească pe cel al stimulilor monetari introduşi în pieţe precum Japonia, Europa sau Statele Unite, mai spun experţii agenţiei, citaţi de CNBC.

Anemie generală

Declinul creşterii economice a Chinei, prăbuşirea preţului materiilor prime şi regulile mai stricte de finanţare din câteva pieţe emergente sunt văzute de analişti drept principalele cauze care pot ţine în loc economia globală.

Pentru anul în curs, raportul Moodys estimează că grupul ţărilor membre G-20 va atinge o medie a creşterii economice de 2,6%, rată similară celei înregistrată anul trecut.

O timidă creştere ar putea fi sesizată în cursul anului viitor, când media s-ar putea ridica la 2,9%, susţin analiştii agenţiei.

Cu toate acestea, situaţia nu este atât de calmă pe cât ar părea, compania operând reduceri cu 50 de puncte de bază în partea superioară şi cea inferioară a ratingurilor emise, care se plasează în marja de 2-3 procente.

În contextul actual, analiştii Moodys nu văd o gamă largă de măsuri pe care băncile centrale să le poată adopta pentru a contracara riscurile care planează asupra economiei globale.

„Când bugetele guvernelor au de suferit de pe urma scăderii preţului la materii prime, iar deprecierea valutelor alimentează inflaţia, nu prea mai rămâne loc pentru măsuri de diminuare a riscurilor”, se arată în raport.

„În Europa şi Japonia, nivelul ridicat al datoriilor impune în continuare constrângeri în politica fiscală, în vreme ce eficacitatea rundelor multiple de relaxare cantitativă este deja pusă sub semnul întrebării”, susţin experţii companiei de rating.

Lovituri în şir

Prognoza analiştilor Moodys se alătură îngrijorărilor manifestate şi de alte instituţii internaţionale, cum ar fi Banca Reglementelor Internaţionale, FMI sau Institutul Internaţional de Finanţe, care au transmis avertismente asupra vulnerabilităţilor economiei globale.

Pericolul pare să rezide în China, pentru care raportul Moodys indică o creştere economică de doar 6,3% în acest an, faţă de 6,9% în 2015.

Cu toate acestea, cele 0,6% procente nu se vor face simţite atât de puternic în economia chineză, cât mai ales în celelalte pieţe internaţionale.

Deja Banca Centrală Europeană a adoptat de mai multe luni o rată negativă a dobânzii de referinţă, iar de la sfârşitul lunii trecute, Banca Japoniei i-a urmat exemplul.

Măsura s-ar putea dovedi împovărătoare însă pentru economiile din cele două regiuni, cred economiştii agenţiei de rating, efectul urmând să îşi pună amprenta îndeosebi asupra economiilor din zona euro, unde gradul de îndatorare se menţine în continuare ridicat.

Tot zona euro va avea de înfruntat şi o serie de alte riscuri generate de eventualitatea limitării libertăţii de mişcare a populaţiei şi a mărfurilor în interiorul graniţelor UE, ca rezultat al crizei migranţilor în Europa.

Un şoc puternic va fi resimţit şi de economiile Braziliei, Rusiei, Africii de Sud şi Arabiei Saudite, analiştii reducând drastic în unele cazuri prognozele anterioare de creştere a PIB-ului din aceste ţări.

„PIB-ul se va reduce din nou anul acesta în Brazilia şi Rusia, cu 3, respectiv 2,5 procente, în vreme ce creşterea economică a Africii de Sud se va situa în jurul valorii de 0%, iar cea a Arabiei Saudite va fi de doar 1,5%, cea mai scăzută din ultimele decenii”, arată raportul.

Din perspectiva analiştilor Moodys, Indonezia şi Australia au şanse să treacă cu bine peste şocul prăbuşirii preţului la materiile prime, australienii dând deja semne că au reuşit să gestioneze cu bine creşterea şomajului în sectorul minier prin redirecţionarea forţei de muncă spre alte sectoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...