Rogozin nu se dezminte: Astronauții americani nu se vor mai putea întoarce pe Terra

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut în special pentru limbajul de multe ori suburban utilizat în adresa Occidentului, dar și a unor oficiali pro-europeni din state ex-sovietice, a ieșit din nou cu o declarație caracteristică, în contextul ultimului val de sancțiuni SUA pentru Rusia.

Acesta a declarat pentru Interfax că ultimul val de sancțiuni îi va afecta chiar pe astronauții americani de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

„Dacă vor să lovească în sectorul rusesc al rachetelor spaţiale, atunci îi vor expune, automat, pe astronauţii lor de pe Staţia Spaţială Internaţională”, a declarat Dmitri Rogozin.

Capsulele ruseşti Soyuz sunt, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, singurele vehicule spaţiale capabile să ducă astronauţi pe ISS şi să îi aducă înapoi pe Terra.

„Sincer, (americanii) au început să ne calce pe nervi cu sancţiunile lor şi ei nici măcar nu înţeleg că aceste sancţiuni se vor întoarce contra lor, ca un bumerang”, a declarat politicianul rus, citat de agenţia Itar-Tass.

Citește și: SUA au impus noi sancțiuni Rusiei; 7 oficiali și 17 companii vor avea de suferit

Dmitri Rogozin, fostul reprezentant al Rusiei în relaţia cu NATO, figurează din luna martie pe lista americană şi europeană a politicienilor ruşi sancţionaţi.

ISS se află în prezent sub comanda astronautului japonez Koichi Wakata. Alţi cinci astronauţi – trei ruşi şi doi americani – se află la bordul staţiei.

La începutul lunii martie, NASA a suspendat toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în programul privind Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...