Raport Promo-LEX: Interpretarea CEC, care limitează partidele politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale este neîntemeiată și excesivă

by D M
Distribuiti mai departe...

Interpretarea Comisiei Electorale Centrale prin care partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale, care au desemnat candidați în alegeri, este una neîntemeiată și excesivă. Concluzia se conține în cel de-al doilea raport de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, care a fost prezentat astăzi, 17 septembrie.

Mai mult, Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că noțiunea de concurent electoral pentru alegerile prezidențiale este una care conține lacune și limitează drepturile constituționale ale partidelor politice de a participa la alegeri. 

„În lipsa prevederilor legale exprese, partidele politice se echivalează cu celelalte persoane juridice care pot contribui financiar la campania electorală doar în limita a 12 salarii medii pe economie pentru anul 2020. Reiterăm faptul că reglementarea strictă, lipsită de interpretări, a statutului partidului politic, în contextul aspectelor ce țin de finanțarea electorală a concurentului electoral, este absolut necesară”, se mai arată în raportul Promo-LEX.

Reamintim faptul că, acum câteva zile, Comisia Electorală Centrală a emis o circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale. Potrivit dispoziției, calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit a 12 salarii medii lunare pe economie.

Prin urmare, concurenții electorali pot să-și deschidă cont de donații până la înregistrarea în cursă, dar orice încasări și cheltuieli pot fi făcute numai după ce devin, oficial, candidați la prezidențiale.  

Comisia Electorală Centrală invocă faptul că la alegerile prezidențiale din 2016, candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă era mult mai mare, până la 400 salarii medii lunare pe economie.

Circulara a stârnit nemulțumirea mai multor candidați la funcția de președinte care susțin că acest lucru îi va împiedica să organizeze o campanie competitivă. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...