Raport oficial: Ieşirea Marii Britanii din UE va afecta negativ vieţile a milioane de oameni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producţia de maşini, fermele, serviciile financiare şi vieţile a milioane de britanici care trăiesc în celelalte ţări europene vor fi afectate de o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE, procesul fiind unul de durată, arată un raport oficial realizat de Guvernul de la Londra.

Printre consecinţele Brexit-ului se numără un deceniu de incertitudine, care va lovi „pieţele financiare, investiţiile şi lira”. De asemenea, documentul mai arată că e posibil ca drepturile celor două milioane de expaţi britanici nu vor mai fi garantate.

Raportul obţinut de The Guardian menţionează că nu este fezabil ca ieşirea Marii Britanii din UE să aibă loc în termen de doi ani, aşa cum prevăd tratatele europene.

Mai degrabă, procesul ar putea fi finalizat cu succes în 10 ani, perioadă care ar fi suficientă pentru ca Londra să implementeze un nou acord comercial şi alte înţelegeri cu statele membre UE, iar apoi cu SUA şi restul lumii.

Britanicii care susţin Brexit-ul acuză Guvernul că a lansat o campanie pentru a băga frica în populaţie şi susţin că ieşirea din UE e cel mai puţin riscant scenariu.

Chris Grayling, care deţine portofoliul Justiţiei, fiind unul dintre cei 5 miniştri care sunt în favoarea ruperii de Uniunea Europeana, susţine că procesul nu va fi unul de durată.

„Oamenii nu vor fi impresionaşi de această campanie bazată pe frică. Afirmaţiile potrivit cărora procesul de a implementa un nou acord de liber schimb cu UE va dura de două ori mai mult decât ne-a luat să câştigăm Al Doilea Război Mondial sunt de-a dreptul ridicole. Există o astfel de zonă din Islanda până la graniţele Rusiei şi Marea Britanie va face parte din ea, chiar dacă vom vota pentru ieşirea din UE”, a explicat oficialul.

El consideră că ruperea de blocul comunitar va fi în avantajul Londrei, în condiţiile în care statele membre se confruntă cu criza din zona euro, criza imigranţilor şi cu criza şomajului în rândul tinerilor.

„E mai sigur să ne redobândim controlul şi să ne cheltuim banii pe priorităţile noastre”, a punctat Chris Grayling.

La rândul său, Iain Duncan Smith, ministrul Muncii şi al Pensiilor, consideră că imigranţii reprezintă un pericol mai mare decât Brexitul.

Ce mai spune raportul Guvernului de la Londra

Raportul oficial arată că ieşirea Marii Britanii din UE va fi un proces complex şi chinuitor, iar alte ţări de pe Bătrânul Continent vor încerca să profite de acest lucru.

Documentul menţionează că singura cale oficială de secesiune este prin articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene, însă având în vedere că nu există un precedent, acest lucru nu va fi posibil în termenul de doi ani stabilit de acesta.

Problema este că extinderea perioadei va necesita acordul tuturor celor 27 de state membre, care ar putea cere unele concesii.

„Ieşirea din UE va şterge Marii Britanii toate drepturile şi obligaţiile faţă de UE – de la accesul la piaţa unică şi la fonduri pentru regiunile sărace, până la acţiuni comune pentru sancţionarea infractorilor. Toate aceste lucruri au fost negociate şi obţinute cu greu în cei peste 40 de ani de când ţara face parte din blocul comunitar”, potrivit raportului.

Există câteva probleme pe care Marea Britanie trebuie să le rezolve în cazul în care Brexitul are loc, în timpul negocierilor, printre care se numără accesul cetăţenilor britanici la serviciile de sănătate în statele UE, aranjamentele legate de securitatea frontierelor, dreptul pescarilor britanici de a merge în apele care nu aparţin ţării lor, de exemplu.

De asemenea, raportul mai arată că un efect al Brexit-ului asupra comerţului este unul incert, având în vedere că Marea Britanie va fi nevoită să negocieze individual cu cele 50 de ţări partenere.

Ba mai mult, SUA ar putea să înceapă negocierile abia după ce cele cu statele membre UE vor fi finalizate.

„Analiza realizata de Guvern arată că ieşirea din UE va duce la un deceniu de incertitudine. Riscurile pentru economie sunt clare, astfel că prosperitatea şi locurile de muncă vor fi expuse grav de tot”, a explicat Matt Hancock, şeful aparatului de lucru al Guvernului britanic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...