Putin rescrie istoria; Ce face pentru a redobândi controlul în Caucazul de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a întors mai nou privirea către Derbent, un oraş din Daghestan, Caucazul de Nord, pe care-l întăreşte, modernizează şi a cărui istorie o rescrie, mânat de interese proprii. Sub pretexte adesea inventate, acesta îşi doreşte, în realitate, să recapete influenţa pierdută în această zonă.

Citeşte şi: De ce următorul război al lui Putin va fi chiar în Rusia

În lumea ideală (şi închipuită) a lui Putin, Derbent va străluci ca o nestemată în Caucazul de Nord. Va fi un centru istoric, un nod al păcii într-un loc în care islamul şi creştinismul se întâlnesc, remarcă Newsweek.

În lumea reală, istoria oraşului este turbulentă, aici ameninţarea islamistă fiind reală şi crescândă. În plus, corupţia e la ea acasă, la fel şi pedepsirea „criticilor”.

Chiar şi aşa, Putin a alocat peste 30 de milioane de euro unui proiect mamut de renovare în Derbent, pentru a-şi vedea visul cu ochii. Planul a fost demarat în urmă cu doi ani. În septembrie 2014 s-au sărbătorit cei 2.000 de ani de existenţă ai oraşului – deşi în urmă cu 40 de ani se sărbătoriseră, pe plan local, 2.700.

Coincidentele inventate de Kremlin

A fost „descoperită” – mare coincidenţă – o casă în care a stat ţarul rus Petru cel Mare şi s-a „descoperit” că simbolul creştinismului a fost „inventat” tot aici. Aşa că, oraşul trebuia să fie schimbat la faţă, fortăreaţa antică să fie refăcută.

Citeşte şi: (VIDEO) Operaţiune antitero în Daghestan: Detonează o casă cu 5 persoane în ea

Banii, însă, au fost folosiţi şi pentru altceva – să potolească forţele ostile Kremlinului, într-o regiune despre care Putin se teme că alunecă de sub controlul său. Liderii sunt rebeli şi fac probleme, iar elementul islamist e prezent şi activ. Circumstanţe care explică de ce uneori Kremlinul pierde, în unele regiuni, comentează Newsweek.

Banii pentru dezvoltare au fost însă furaţi; edilul oraşului este anchetat pentru corupţie, criticii săi au fost răpiţi şi bătuţi, comunitatea musulmană se revoltă sub presiunea exercitată de autorităţi, iar tinerii, băieţi şi fete, au plecat în Siria, pentru a se alătura Statului Islamic.

Se estimează că circa 80 au plecat până acum din oraşul de 120.000 de persoane. Deşi se încearcă întoarcerea lor din drum, există şi temerea că cei care se întorc, peste o vreme, vin de fapt să propovăduiască noua „religie”, ei revenind jihadişti.

Luna trecută, activistul civil Ruslan Magomedragimov, care a organizat proteste de stradă împotriva poliţiştilor corupţi din Derbent, a fost găsit mort. La începutul acestei luni, trei bărbaţi mascaţi l-au răpit pe bloggerul Stanislav Starodubeţ, din Moscova, l-au dus în munţi, l-au bătut şi l-au lăsat inconştient. Acesta a fost ameninţat să se întoarcă la Moscova, altfel riscând moartea.

În plus, în zonă sunt ucişi cetăţenii ruşi cu sutele, în fiecare an. Sunt doar câteva dintre problemele regiunii şi motivele pentru care Putin încearcă să recapete controlul.

Citeşte şi: Planurile lui Putin pentru infrastructura sportivă a Crimeei


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...