Proprietarii de imobile ar putea fi obligați să-și vândă locuința, dacă nu vor contribui la Fondul de reparaţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proprietarii de apartamente ar putea fi obligați de instanță, la cererea vecinilor, să-și vândă locuința și să plece, dacă nu vor contribui la Fondul de reparații al blocului, potrivit unui proiect de lege cu privire la condominiu.

Potrivit proiectului de lege, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, fondul de reparație și dezvoltare se instituie în mod obligatoriu pentru fiecare condominiu separat, iar mijloacele fondului vor fi utilizate pentru achitarea costurilor de reconstrucție, modernizare, reabilitare și reparație a părţilor comune a clădirilor.

În caz de necesitate, pentru menținerea funcționalității condominiului, proprietarii pot decide o plată unică extraordinară în Fond cu votul proprietarilor, potrivit documentului.

În acelaşi timp, proprietarul poate refuza să acopere cheltuielile pentru lucrări de modernizare la care el nu şi-a dat consimţământul prin vot.

Potrivit proiectului, în cazul în care un proprietar nu a plătit, nici măcar parţial, sumele datorate conform cotei de participaţie pentru o perioadă de 6 luni, iar întârzierea durează mai mult de 3 luni, ceilalţi locatari îi pot cere înstrăinarea locuinţei. Cererea de înstrăinare se va aproba cu cel puţin două treimi din voturile tuturor proprietarilor.

Dacă proprietarul nu îşi îndeplineşte obligaţia de a înstrăina apartamentul în termen de 6 luni, decizia cu privire la vânzarea la licitaţie se ia de către instanţa de judecată.

Autorii proiectului spun că scopul legii este de a asigura administrarea și funcționarea corespunzătoare a condominiului, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale proprietarilor de unități din condominiu, inclusiv securitatea fizică și financiară a acestora, precum și siguranța clădirilor, unităţilor şi părţilor din condominiu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...