Previziuni sumbre: Zona euro va trece prin ani de stagnare economică şi crize

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele membre ale uniunii monetare s-ar putea confrunta cu o perioadă de stagnare economică şi diverse crize, pe măsură ce moneda unică pare să eşueze în a coagula evoluţia celor 19 state componente.

Tendinţa ţărilor mai puternice din punct de vedere economic de a se îndepărta de codaşele de la periferia eurozonei anunţă o perioadă de slăbiciune economică pentru întreaga regiune, anunţă cel mai recent raport al agenţiei de rating Moody’s, citat de The Telegraph.

Nivelul datoriilor înregistrate de multe ţări din zona euro nu scade atât de repede pe cât sperau economiştii, iar reformele bat pasul pe loc, vulnerabilitatea ţărilor din regiune în faţa unor eventuale şocuri economice fiind extrem de ridicată, afirmă analiştii agenţiei de rating.

„Suntem într-o fază de creştere economică redusă, iar perspectiva arată că aceasta este posibil să se atenueze şi mai mult”, anunţă Dietmar Hornung, specialist riscuri de ţară în cadrul Moody’s.

Citeşte şi: Avertisment de la Washington: Euro ar putea să dispară într-un an și jumătate

„Europa ar fi trebuit să fie un proiect al ideilor convergente, al politicilor comune, al creşterii economice şi veniturilor ridicate, dar tot ceea ce vedem este o Europă a divergenţelor”, susţine acesta.

Echilibrul pare să se fi rupt atât între revenirea fulminantă a Irlandei şi adâncirea crizei economice din Grecia, dar şi între expansiunea Germaniei şi Olandei în faţa slabelor performanţe înregistrate de Italia.

„Toată lumea speră ca ţările mai slabe din punct de vedere economic să depăşească acest handicap, dar în realitate se întâmplă exact opusul.

Avem temeri mari în ceea ce priveşte viitorul zonei euro pe termen mediu şi lung. Este un proiect neterminat, iar numărul mare de divergenţe existente între statele membre arată că vor fi destule provocări din punct de vedere politic”, explică analistul Moody’s.

Pentru moment, soarta uniunii monetare stă în mâinile guvernelor din statele sudice, acest flanc fiind cel mai vulnerabil şi din perspectiva alegerilor viitoare care vor avea loc în Franţa şi Italia.

Chiar dacă pentru moment Hornung nu o creditează pe Marine LePen cu şanse reale de a câştiga alegerile prezidenţiale din Franţa, o eventuală surpriză poate fi contracarată printr-un sistem legislativ care să reducă substanţial şansele retragerii Franţei din zona euro.

Pentru moment, coalizarea forţelor naţionaliste după modelul austriac şi şirul de eşecuri al tehnocraţilor din Italia de a păstra puterea arată că riscurile politice sunt în continuare destul de mari în Europa.

„Acest lucru ar putea asigura pe termen lung un suport masiv din partea alegătorilor pentru formaţiunile naţionaliste”, susţine Dietmar Hornung.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...